Overslaan en naar de inhoud gaan

Record aantal meldingen van burenruzies in coronajaar

Image

Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties, bijna 2.500 meer dan in 2019 (+14%). Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). BeterBuren, actief in de regio Amsterdam, ontving 12 procent meer aanmeldingen. Daarbij lag de piek vooral in de eerste lockdown en in de grote gemeenten Amsterdam en Amstelveen. Totaal werden door BeterBuren circa 2500 aanmeldingen verwerkt.

“We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid. Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. “Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen,” aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.

Buurtbemiddelingsorganisaties als BeterBuren werken met vrijwilligers. Zij proberen te bemiddelen tussen ruziënde buren, die begrip te laten krijgen voor elkaars situatie en tot werkbare afspraken te komen. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelaars door de coronamaatrdegelen ernstig werd bemoeilijkt, zijn volgens Herder 'de meeste meldingen opgepakt'.
Herder: “Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Lukt dat niet, schakel dan op tijd de hulp van bemiddelaars in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen.”

In 1996 startten de gemeenten Zwolle en Rotterdam met buurtbemiddeling. Nu, 25 jaar later kunnen inwoners van 300 gemeenten (85%) gratis gebruik maken van deze dienst. BeterBuren in de regio Amsterdam bestaat 17 jaar. Inmiddels zijn er enkele honderden vrijwilligers actief in Amsterdam, Zaanstreek/Wormerland, het Amstellandgebied en Edam/Volendam.

Trefwoorden