Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw woonzorgcentrum en 550 extra woningen in Amsterdam Zuidoost

Image

Stadgenoot vervangt woonzorgcentrum de Venser in de Venserpolder in Amsterdam Zuidoost door nieuwbouw. Ook worden aan de wijk 550 extra woningen en diverse voorzieningen toegevoegd. Daarover heeft de woningcorporatie afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam en zorgorganisatie Amstelring. De Venser werd in 1981 in gebruik genomen en telt 308 zorg- en aanleunwoningen. Het complex dichtbij metrostation Strandvliet is zwaar verouderd. Het nieuwe woonzorgcentrum krijgt zo’n 150 zorg- en 150 seniorenwoningen. 

De extra woningbouw zal bestaan uit minstens 220 sociale huurwoningen, 220 middeldure huurwoningen en een ruim honderd vrije sector – huur- en koopwoningen. Een kwart van deze woningen wil de gemeente reserveren voor bewoners uit Zuidoost. Deze verdeling zorgt aldus Simion Blom, portefeuillehouder Wonen, stadsdeel Zuidoost voor een meer gevarieerde buurt met aanbod voor verschillende doelgroepen.  “Het is voor mij van essentieel belang om te streven naar betaalbare woningen voor alle inwoners van Zuidoost, vooral voor lage- en middeninkomensgroepen.”

Voor de verbetering van de Venserpolder bestonden al heel lang uiteenlopende plannen. Volgens Anne Wilbers, bestuursvoorzitter van Stadgenoot, is dit een goed voorbeeld van hoe haar corporatie de stedelijke vernieuwingsopgave wil aanpakken. “Waar mogelijk voegen wij op onze bestaande locaties meer woningen toe. En doordat we hier verschillende soorten woningen neerzetten dragen we bij aan een gemengde buurt, waar jong en oud straks prettig woont.”

Ook de straten rondom de Venser worden door de gemeente verbeterd, met meer groen en meer ruimte voor de fiets, zodat de nieuwe buurt en de bestaande omliggende buurt beter met elkaar zijn verbonden.