Lichtkunstwerk ‘Crystal Growth’ in Solid 11 Furore

14.05.2013
Image

Kunstenaar Hans van Bentem heeft in opdracht van Stadgenoot Projectontwikkeling voor het gebouw Solid 11 Furore in Amsterdam-West het lichtkunstwerk 'Çrystal Growth' ontworpen. Het kunstwerk bestaat uit 15 meer dan manshoge spiegelende kristallen, die overdag de omgeving weerkaatsen en als het donker wordt een betoverende verlichting geven.
Het kunstwerk verbindt volgens Van Benthem op monumentale wijze het gebouw met de stad, en geeft als eigentijds ornament identiteit en meerwaarde aan buurt en bewoners. Van Bentem woont zelf in Furore, dat ontworpen is door de Londense architect Tony Fretton. Gabi Prechtl van Kunst en Bedrijf trad op als adviseur van Stadgenoot.
Solid 11 Furore kent een lange ontstaansgeschiedenis. Al in 1997 waren er ideeën voor een 'dierbaar' gebouw op de plek van het Jan Swammerdaminstituut. Fretton kreeg in 2006 de opdracht om een Solid te ontwerpen. Hij stelde zich tijdens het proces telkens de vraag of het gebouw wel ‘dierbaar’ genoeg werd. Dit leidde tot een aanvullende kunstopdracht.
Hans van Bentem (47) volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1988 afstudeerde. In het begin schilderde Van Bentem vooral, later maakte hij gebruik van andere materialen, zoals kristal, hout, porselein, keramiek en brons, waar hij beelden en installaties van maakte. Op diverse plaatsen in Nederland staan werken van hem in de openbare ruimte.