Overslaan en naar de inhoud gaan

Leegstandsbeheer groeit als kool

Leegstandsbeheer groeit als kool

De leegstand op de kantorenmarkt zorgt in elk geval voor flinke groei in één branche: die van de leegstandbeheerders. Camelot Europe zag haar concernomzet de afgelopen drie jaar verdubbelen.

Peter Habraken, CFO: “Zoals we vorig jaar al voorspelden hebben we vooral in Ierland, Engeland en Nederland weer flinke groeicijfers gerealiseerd. De totale omzet is in 2010 gestegen naar iets meer dan 15 miljoen euro, dus ruim 25 procent groei. Dit is deels gekomen door de nieuwe kantoren die we hebben geopend in Heerlen, Düsseldorf en Hamburg, maar vooral door de uitbreiding van ons dienstenpakket. In 2011 komen er nieuwe kantoren in Zwolle, Glasgow en Berlijn, dus ook dit jaar verwachten we weer dubbele groeicijfers.”

Volgens Remco van Olst - COO van Camelot, hebben de nieuwe Wet kraken en leegstand en in het kielzog daarvan de komst van de branchevereniging VLBN en het Keurmerk Leegstandbeheer er in Nederland gezorgd voor verdere professionalisering van de branche. "Wij zien dit vooral terug in de omzet van nieuwe diensten zoals energiebeheer & onderhoud, verzekeringen en ‘Make-Space-Pay’, ons programma waarmee we tijdelijke inkomsten genereren in leegstaande gebouwen. Dan gaat het om caravanstallingen, eenmalige evenementen of de verhuur van reclame- of parkeerruimte. Van Olst: "Wij hebben inmiddels veel ervaring met het realiseren van werkruimtes voor ambachtslieden en kunstenaars en het plaatsen van startende bedrijfjes. Nieuwe gebruikers, die vaak na de startfase in dezelfde regio instromen op de traditionele huurmarkt.”
 

Trefwoorden