Geslaagde proef zonnepanelen de Alliantie in Almere

22.06.17
Plaatsen van zonnepanelen op woningen van De Alliantie in Almere
Geslaagde proef zonnepanelen de Alliantie in Almere

De Alliantie heeft een proefproject afgerond waarbij de corporatie zonnepanelen heeft aangebracht op ruim zevenhonderd sociale huurwoningen in Almere. De bewoners van deze woningen houden nu in ruil voor hogere servicekosten onderaan de streep geld over doordat hun energiekosten omlaag zijn gegaan. Zij gaven in een evaluatie de Alliantie gemiddeld een 7,5 voor het duurzaamheidsproject.

Huurders konden op vrijwillige basis meewerken aan het project. Zestig procent van de benaderde bewoners heeft daarvan gebruik gemaakt, aldus gebiedscoördinator Bianca Themen. “Een succes dus!”. Zowel de eigen besparing als die van het milieu waren reden om mee te doen. Alliantie heeft besloten meer zonnepanelen op deze wijze aan bewoners van eengezinswoningen in hun werkgebied aan te gaan bieden.

Over het algemeen zijn de bewoners blij met de geboden kans en tevreden over de zonnepanelen en begeleiding tijdens het proces. Er zijn ook verbeterpunten, met name het gevolg van de korte periode waarin de panelen eind 2016 zijn aangebracht. In het voortraject gaat het dan met name om goede voorlichting. Tijdens het plaatsen zelf is een snelle afhandeling van klachten belangrijk. Wanneer de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, is er vooral behoefte aan informatie over wat de bewoner zelf nog moet doen, bijvoorbeeld richting de energieleverancier, en een duidelijke handleiding. Die handleiding is er inmiddels, evenals een sticker met de belangrijkste tips.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS