Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebouw Jonas op IJburg verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar

Image

Het woongebouw Jonas is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. De jury ziet het appartementencomplex  op het Amsterdamse IJburg, ontworpen rond publieke binnenstraten en -pleinen, als ‘prototype voort de toekomst’.

Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken. Het gebouw heeft een publiek toegankelijke ‘buik’ gekregen met pleinen en een middenpassage die is afgewerkt met houten ‘baleinen’. Opdrachtgever van het project is Amvest. 70 procent van de 273 woningen valt in de categorie 'betaalbare huur'. Jonas is volgens de jury "een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad."

Jonas heeft het opgenomen tegen elf andere genomineerden, waaronder de renovatie van de 94 woningen in van der Pekbuurt. Dat project kreeg de Publieksprijs. De jury: "Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder."

Ook twee andere Amsterdamse projecten kregen een onderscheiding. HAUT (Amstelkwartier) scoorde in de categorie 'Particuliere Woonbeleving'  en de laatste blokken 6 en 8 van de studentencampus Lieven in Nieuw-West  wonnen in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. De jury: "Lieven op zijn beurt weet op vernuftige wijze stedelijke verdichting te verenigen met de realisatie van een luwe, groene openbare ruimte en voegt betaalbare woningen toe aan de stad."

De prijzen zijn een initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).