Overslaan en naar de inhoud gaan

Emissiearme bouwplaats maakt verduurzaming portiekflats in IJmuiden mogelijk

Image

Heembouw en Woningbedrijf Velsen zijn gestart met de verduurzaming van 269 woningen in de Duinwijk in IJmuiden. Door onder andere de inzet van nieuw elektrisch materieel en mobiele accupacks, wordt de bouwplaats emissiearm. Daardoor kan de verbouwing dichtbij een Natura2000-gebied doorgaan. Na de aanpak zijn de woningen energiezuiniger en dragen een gemiddeld energielabel B. Het ontwerp is verzorgd door Heembouw Architecten.

“De woningen krijgen nieuwe kozijnen, extra vloer-, dak en gevelisolatie, en een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. Na de werkzaamheden zijn de woningen klaar om in de toekomst aan te sluiten op het warmtenet. "We hebben gekozen voor een pragmatische en betaalbare oplossing waarmee de woningen weer jaren mee kunnen,” aldus projectleider Hellen Leijen van de woningcorporatie. Na de verbouwing krijgen entree(zone), plint en dakrand een roestbruine accentkleur. De kopgevels voorzien van (lokale) schippersverhalen.

Voor Heembouw is dit gelijk een leerzame ervaring om te kijken hoeveel stikstofuitstoot deze manier van emissiearm bouwen bespaart. “Een van onze duurzaamheidsdoelen is om elke twee jaar de uitstoot op onze bouwplaatsen met tenminste 25 procent te verminderen,” aldus Gerard Bac, directeur Heembouw Wonen.