Burgemeester Halsema vraagt Zef Hemel voor visie op Amsterdamse binnenstad

13.05.2019
Image
Hoogleraar Zef Hemel, bekleder van de Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam, gaat 'een wervend en tegelijk realistisch toekomstbeeld' ontwikkelen voor de historische binnenstad van Amsterdam. Dat is althans het verzoek van burgemeester Halsema. Volgens haar kan met maatregelen de ergste overlast nog even worden bestreden, maar is een breder perspectief op de leefbaarheid van de Amsterdamse binnenstad nodig. Directe aanleiding is de drukte en overlast op met name de Wallen. 
 
Hemel is al gestart en zal tot aan de zomer met zoveel mogelijk mensen spreken. Als eerste oefening heeft hij zijn studenten gevraagd om ruim 40 portretten van willekeurige personen in de binnenstad te maken. Mensen die de studenten toevallig aantroffen in 18 verschillende buurten in de 8 vierkante kilometer begrensd door de Singelgracht werden door hen geïnterviewd. Begin maart vonden de gesprekken plaats. Van 17 mei tot 17 juni zal Hemel nog eens naar 80 mensen luisteren: bewoners, ondernemers, functionarissen, bezoekers. Allen zijn door hem persoonlijk uitgenodigd. Ook mensen die de binnenstad mijden zal hij om hun visie vragen. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk.
 
Daarnaast worden tussen 17 mei en 17 juni elf openbare bijeenkomsten georganiseerd in de Sint Sebastiaanskapel van de Oude Kerk. Voor elke avond heeft Zemel twee bijzondere sprekers uitgenodigd. Elke avond staat een ander thema centraal. Aanmelden is niet nodig. Maar vol is vol. Avonden zijn gepland van 20.00 tot 21.30 uur.
 
De datums en thema's van de avonden staan HIER