Overslaan en naar de inhoud gaan

Appartementen kosten in Groot-Amsterdam meer dan zevenduizend euro per vierkante meter

Image

De gemiddelde prijs van een appartement is in Groot-Amsterdam gestegen naar boven de zevenduizend euro de vierkante meter, zo blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een jaar geleden lag de prijs nog zo'n duizend euro lager. Een appartement kost in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 499.000 euro; ruim vijftien procent meer dan een jaar geleden.

De woningschaarste doet zich gelden. NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal een kwart minder woningen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De daling in aantal transacties doet zich voor in alle segmenten. Er is steeds minder aanbod. Er waren aan het einde van het afgelopen kwartaal in de regio slechts 1.675 woningen te koop. Eind september vorig jaar waren dat er nog bijna drieduizend.
In Amsterdam werden in het derde kwartaal in totaal 2.154 woningen te koop gezet, 30 procent minder dan in het hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Ook wordt fors boven de vraagprijs betaald. Gemiddeld is het verschil tussen vraag- en verkoopprijs tien procent. In de categorie appartementen gaat 82 procent van de woningen boven de vraagprijs over de toonbank. Bij vrijstaande woningen loopt dat percentage terug tot 52 procent.

De NVM-definitie van Groot-Amsterdam omvat naast de hoofdstad alle gemeenten van de voormalige Stadsregio Amsterdam met uitzondering van Zaanstad: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.