Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdammer geeft zijn buurt ruime voldoende, maar ergert zich aan afval

Image

Uit het tweejaarlijkse onderzoek naar leefbaarheid in de Amsterdamse buurten blijkt dat de buurttevredenheid stabiel blijft met gemiddeld een 7,5. De meeste wijken in Oost, Zuid en Centrum scoren bovengemiddeld. Maar de bewoners van Nieuw-West, en in het bijzonder die van Geuzenveld-Slotermeer, zijn een stuk minder positief. En hot center raken blijft de tevredenheid onder bewoners dalen. Van 2001 tot 2015 steeg het gemiddelde rapportcijfer dat Amsterdammers voor hun buurt gaven. Sindsdien blijft het stabiel op een 7,5. Maar aan vervuiling lijkt bijna iedereen zich meer te zijn gaan ergeren.

Wethouder Ivens (Wonen): “Het is fijn om te zien dat Amsterdammers gemiddeld best tevreden zijn over hun buurt. Maar ik maak me er zorgen over dat er nog steeds buurten zijn die echt achterblijven. Daarom is de aanpak van de Ontwikkelbuurten ook zo belangrijk, waarbij we flink investeren in de leefbaarheid in buurten die nu onderaan de lijst bungelen en de ongelijkheid in de stad willen terugdringen.

Terwijl de tevredenheid over schoonmaak en onderhoud aan de openbare ruimte onveranderd is gebleven, ergeren toch steeds meer Amsterdammers zich aan de vervuiling van hun buurt. De ergste overlast wordt ervaren in de Burgwallen (Nieuwe en Oude Zijde), maar ook in de rest van stadsdeel Centrum en in Nieuw-West, Noord en West is er veel overlast. De gemeente kondigt met het bekendmaken van de leefbaarheidscijfers van het onderzoek Wonen in Amsterdam 2019 een nieuw Uitvoeringsplan Afval aan. Doel daarvan is vooral het verkeerd plaatsen en aanbieden van afval te bestrijden.

Het onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA) is voor de 13e keer uitgevoerd door de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Het is een onderzoek onder de inwoners van Amsterdam en brengt de leefbaarheidscijfers in kaart. Zie voor meer achtergrondinformatie onderstaande link.

Trefwoorden