Overslaan en naar de inhoud gaan

"Alle corporatiewoningen loodvrij na eerste kwartaal 2022"

Image

De Amsterdamse woningcorporaties verwachten de nog resterende loden leidingen in het eerste kwartaal 2022 te hebben vervangen. Dit geldt ook voor hun woningen en buiten Amsterdam. Dat melden de wethouders Jakob Wedemeijer en Simone Kukenheim aan de gemeenteraad.

Na 1960 was het gebruik van loden leidingen in nieuwbouwwoningen verboden. De Amsterdamse corporaties bezitten 87.312 woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Bij de inventarisatie vanaf begin 2020 is in bijna 4.000 woningen lood aangetroffen. Inmiddels hebben de corporaties daarvan ruim 80 procent vervangen; ze verwachten de rest voor het einde van eerste kwartaal 2022 te doen. Dat resterende deel ligt vooral in Amsterdam-Noord. Niettemin gaat de sanering daar beduidend sneller dan Ymere eerder had gecommuniceerd.

In de particuliere sector gaat het langer duren voordat de laatste verhuurder in actie is gekomen. Maar volgens de de wethouders zijn de meeste commerciële verhuurders bereidwillig en hebben ze al veel loden leidingen vervangen. Stichting !WOON trof op basis van huisbezoeken en initiatief van bewoners in twee jaar tijd lood in het drinkwater bij 182 particuliere panden met 1063 woningen aan. In 100 van deze panden met 609 woningen zijn de leidingen vervangen. De gemeente heeft bijna 70 zaken opgestart waar de eigenaar wordt aangezet tot sanering. Daarvan zijn er 52 zaken, al moet soms nog een nacontrole plaatsvinden.

Er bestaat nog geen wettelijk verbod op loden leidingen; wel kan een huurder huurverlaging eisen indien er teveel lood in het drinkwater zit. Amsterdam dringt er bij het Rijk op aan wel tot een wettelijk verbod op loden leidingen te komen.