Overslaan en naar de inhoud gaan

WOONBELEID

  • Social Enterprises willen altijd ‘impact maken’. Wie ‘impact wil maken’, wil doorgaans de wereld verbeteren. ‘Impact’ is het woord dat social enterprises gebruiken en het is de boodschap die ze uitdragen. Dit in tegenstelling tot corporaties, die vooral vertellen welk product of dienst ze bieden. Ik ken geen corporatie die zegt dat ze ‘impact wil maken’. Terwijl corporaties in wezen ook social enterprises zijn.
    Column

  • In dit interview voor Vastgoedjournaal geeft demissionair-minister Hugo de Jonge een uitgebreide toelichting op de wet Versterking regie volkshuisvesting. Met de wet wil De Jonge dat overheden, en met name provincie en Rijk, beter kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie er wordt gebouwd. De wet moet ook een dam opwerpen tegen lange beroepsprocedures.  
    Video

  • De Amsterdamse GL-wethouder Zita Pels hervat haar werkzaamheden, zo is gemeld in een brief aan de gemeenteraad. Zij zal haar taken en verantwoordelijkheden geleidelijk opbouwen. Dit betekent dat ze de portefeuille Volkshuisvesting weer geheel overneemt, evenals de portefeuille Duurzaamheid met uitzondering van de dossiers Warmtenetten en Windenergie. De portefeuilles Afval en Reiniging worden vooralsnog waargenomen door wethouder Van Buren. Ook zal ze nog niet aanwezig zijn bij commissie- en… meer
    Nieuwsartikel

  • Dat de Wet betaalbare huur van woonminister Hugo de Jonge door zowel marktpartijen als woonactivisten wordt aangevallen, viel te verwachten. Het lijkt daadkrachtig beleid, maar is puntje bij paaltje exemplarisch voor een kabinet dat geen fundamentele keuzes maakt.
    Column

  • In 2023 zijn er in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) 7.386 bouwvergunningen afgegeven, wat een daling van 23 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze afname is sterker dan de landelijke  (-15 procent). Het aantal vergunde corporatiewoningen daalde zelfs met 37 procent. Dit blijkt uit een analyse van NUL20 van de meest recente jaarcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam heeft te maken met grote tekorten in het basisonderwijs. Ondertussen neemt het aantal leerkrachten dat in Amsterdam woont en werkt de laatste jaren af. Vanuit het onderzoeksprogramma “Wie woont of werkt nog in de Stad?” van het Kenniscentrum Ongelijkheid onderzochten UvA, HvA en partners de gevolgen van ontwikkelingen op de grootstedelijke woningmarkt voor leerkrachten. Jonge leerkrachten en pabo-studenten van verschillende scholen zijn een half jaar gevolgd.
    Video

  • De plancapaciteit voor heel Nederland bedraagt 1.075.000 woningen van 2022 tot en met 2030. Dat zijn 25.000 meer woningen dan een jaar geleden. Er is voldoende capaciteit om aan de totale woningbouwopgave te voldoen. Dit blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
    Nieuwsartikel

  • Het Parool werpt de vraag op waar de gemeentelijke focus op de bouw van middenhuurwoningen in Amsterdam is gebleven. Directe aanleiding is de presentatie van het 'onderhandelingsakkoord' tussen gemeenten, corporaties en huurderkoepels voor de komende vier jaar. In deze prestatieafspraken staan weinig concrete doelstellingen voor het vergroten van het aanbod voor middengroepen.
    Nieuwsartikel

  • In museum ‘t Schip ontving Anisha Jagernath op 23 januari de derde Jeroen van der Veer Scriptieprijs voor haar masterscriptie Mixed-ownership complex(ity). Met als onderwerp de uitdagingen voor verduurzaming en energiekosten in gemengde vve's.  Zij deed dit onderzoek als sluitstuk op haar masterstudie Sustainability and Planning aan de Rijksuniversiteit Groningen.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse wethouder Zita Pels legt in ieder geval voor de maanden januari en februari haar taken neer. Ze herstelt van een longinfectie die ze eind vorig jaar opliep. Bij de laatste raadsvergadering, vlak voor kerst, was de wethouder afwezig. Haar taken worden overgenomen door de andere wethouders. De portefeuille Volkshuisvesting wordt waargenomen door Reinier van Dantzig.
    Nieuwsartikel

  • Na ruim twintig jaar neemt Fred van der Molen afscheid als hoofdredacteur van NUL20. Met een journalistieke aanpak en veel aandacht voor data beschreef de redactie onder zijn leiding de turbulente ontwikkelingen en crises op de woningmarkt in Amsterdam en de regio.
    Achtergrondartikel

  • Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de regio ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
    Achtergrondartikel

  • Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de stad ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
    Achtergrondartikel

  • Om de leefbaarheid in Amsterdam Nieuw-West te verbeteren, stelt demissionair minister Hugo de Jonge miljoenen ter beschikking uit het Volkshuisvestingsfonds. Het geld gaat vooral naar particuliere eigenaren die zo hun woningen kunnen verduurzamen. Nieuw-West krijgt net als 37 andere kwetsbare wijken in Nederland geld uit het Volkshuisvestingsfonds. In totaal gaat het in deze tweede tranche in totaal om 280 miljoen euro waarmee 13.000 woningen in particulier bezit kunnen worden verbeterd. Nieuw-… meer
    Nieuwsartikel

  • Dit is het laatste papieren nummer van NUL20 en tevens mijn laatste activiteit als hoofdredacteur. Twee zaken die niet direct zijn gekoppeld maar wel iets met elkaar te maken hebben. De discussie over voortzetting van de papieren editie plopt al enkele jaren op in de jaargesprekken met de partners. Iedereen beseft dat we met opheffen iets verliezen, een deel van onze zichtbaarheid en ongetwijfeld ook een deel van ons lezerspubliek. Wat ertegenover staat: minder papierverbruik, minder… meer
    NUL20-Opinie

  • Terugblik op twintig jaar stedelijke ontwikkeling van Amsterdam van NUL20-fotograaf Nico Boink:  “Met grote dankbaarheid kijk ik terug op een mooie periode waarin ik voor Nul20 de ontwikkelingen met mijn fototoestel heb mogen vastleggen. Daarin viel veel schoonheid te ontdekken na en naast afbraak en verval.”
    Fotoreportage

  • Jelle Beemsterboer, de nieuwe gedeputeerde voor Wonen in de provincie Noord-Holland, wil naast gemeenten, corporaties en ontwikkelaars staan om de woningbouwproductie te versnellen. Vaker ‘een straatje erbij’ is voor hem geen taboe, maar het leeuwendeel van de toekomstige bouwproductie zal toch op grootschalige locaties gestalte moeten krijgen.
    Achtergrondartikel

  • Er is een jaarlijkse overheidsbijdrage nodig van tussen de 3 en 5 miljard euro om de grote huisvestingsopgave in Nederland te realiseren. Dat schrijft Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TUDelft, in een essay dat hij op verzoek van Pieter Omtzigt heeft geschreven. Daarin geeft hij zijn visie op de achtergronden en  oplossingen voor de wooncrisis. Hij benadrukt dat er geen simpele oplossingen voor handen zijn en dat de politiek een langjarig consistent beleid moet… meer
    Nieuwsartikel

  • In het Kamerdebat deze week benadrukte Hugo de Jonge nog eens de 'levensgrote' woningbouwopgave. Hij wil daarom in de Nota Ruimte die volgend jaar verschijnt ook al locaties aanwijzen voor na 2030, naast de zeventien al vastgestelde grootschalige Novex-locaties. De Kamer maakte zich vooral zorgen over de huidige bouwproductie en kwam met nieuwe voorstellen om de bouwcrisis tegen te gaan: lastenverlichting voor bouwende partijen, lagere btw-tarieven en doorbouwgaranties.
    Nieuwsartikel

  • Mogelijkheden om de winstbelasting voor woningcorporaties af te schaffen, zijn er volgens demissionair minister De Jonge niet. Dat liet hij bijna per kerende post aan de Kamer weten nadat daar 26 september een motie was aangenomen om juist een einde te maken aan de extreem hoge belastingdruk voor corporaties. Jaarlijks dragen woningcorporaties meer dan een miljard euro aan vennootschapsbelasting af. Dat bedrag loopt op tot 1,4 miljard in 2026. En die belastingdruk dreigt door… meer
    Nieuwsartikel

  • De Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de winstbelasting voor woningcorporaties. Een ruime meerderheid steunt de motie van SP samen met Christenunie en PvdA/Groenlinks om een einde te maken aan de extreem hoge belastingdruk voor corporaties.
    Nieuwsartikel

  • De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond het overgrote deel van de agendapunten niet controversieel verklaard. Wat betekent dat Kamerdebatten en -besluiten ondanks de val van het kabinet kunnen plaatsvinden. Dat geldt daarmee ook voor alle woningbouwplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Het blijft overigens de vraag of twee belangrijke wetsvoorstellen uit zijn koker nog voor de verkiezingen worden behandeld. Dat zijn de wet Versterking regie… meer
    Nieuwsartikel

  • De komende twee jaar kunnen aan bestaande woonwagenlocaties vijftien woonwagens worden toegevoegd. Daarmee neemt Amsterdam afscheid van jarenlange krimp en opheffing van woonwagenlocaties. Ook is er ruimte voor de komst van geheel nieuwe woonwagenlocaties.
    Nieuwsartikel

  • Een kamer huren bij een - vaak alleenstaande - vrouw was decennia doodgewoon in studentensteden. Het raakte uit de mode, mede door de komst van studentenflats. Toch biedt deze vorm van woningdelen kansen in tijden van woningnood. Als huisvesting voor jongeren, met als bonus extra inkomsten en wat gezelligheid voor de ‘host’. De hospita is bezig met een comeback, maar het gaat nog niet altijd even soepel in het Amsterdamse.
    Achtergrondartikel

  • Gemeenten krijgen niet de mogelijkheid bestaande koopwoningen te reserveren voor mensen met een laag of middeninkomen. VVD en D66 hebben dinsdag met steun van onder meer PVV en BBB het voorstel van minister Hugo de Jonge om  de verkoop van woningen onder € 355.000 afhankelijk te maken van een huisvestingsvergunning geblokkeerd. De VVD voerde de oppositie aan. Kamerlid Peter de Groot noemde het vorige week al 'onbestaanbaar dat het eigendom van het individu' zou worden aangetast.'
    Nieuwsartikel