Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiebesparing

  • Het aantal woningeigenaren met lagere inkomens die hun woning energiezuinig maken met behulp van het Nationaal Warmtefonds is aanzienlijk gestegen, blijkt uit de monitor van CBS en TNO over de eerste helft van 2023. De gunstigere leenvoorwaarden lijken de drijvende kracht achter deze ontwikkeling te zijn.
    Nieuwsartikel

  • De komende jaren wil de gemeente Amsterdam 151 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen voor woningisolatie. De prioriteit ligt bij de slechtst geïsoleerde woningen, met name in Noord, Nieuw-West en Zuidoost, én bij de ondersteuning van de vele vve’s in de stad.
    Nieuwsartikel

  • Het leek zo’n goed idee: portiekflats die hoognodig aan renovatie toe waren meteen nul-op-de-meter maken. Maar na een mislukt project in Amsterdam West gaat Eigen Haard de geselecteerde zes portiekflats slopen, inclusief de halve NOM-gerenoveerde flat. Wat ging er mis? Of zat de mislukking al ingebakken in de torenhoge ambitie?
    Achtergrondartikel

  • Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting de subsidieregelingen voor het verduurzamen van dergelijke woningcomplexen vereenvoudigd en verbreed. Afgelopen week is de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) van start gegaan. Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid. 
    Nieuwsartikel

  • Vanaf 2024 wordt de maximale huur van slecht geïsoleerde woningen verlaagd. Minister De Jonge heeft in een Kamerbrief aangekondigd dat er puntenaftrek komt voor woningen met een energielabel E, F of G.  De maximale huurprijs van een woning met een G-label zou door de maatregel zo'n 50 euro lager kunnen uitvallen.
    Nieuwsartikel

  • Wie een slecht geïsoleerd huurhuis heeft, kan straks huurverlaging eisen. Dat is de strekking van een aangenomen motie van GroenLinks en PvdA. Bewoners van huurwoningen met energielabel E, F of G zouden zo stevige huurverlaging moeten kunnen krijgen. De motie moet verhuurders aansporen hun woningen beter te isoleren.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Ymere versnelt de aanpak van woningen met een E-, F- of G-label. Jaarlijks worden zestienhonderd extra woningen verbeterd. “De afgelopen jaren hebben we al een grote inhaalslag gemaakt bij de verbetering van onze woningen. En dat versnellen we door jaarlijks nog eens zestienhonderd extra woningen te isoleren, want een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening”, zo zegt Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad. 
    Nieuwsartikel

  • In Holendrecht, Amsterdam Zuidoost worden 935 woningen verduurzaamd van energielabel E en C naar label A. Het gaat om een gezamenlijk project van 235 particuliere eigenaren en woningcorporatie Eigen Haard.
    Nieuwsartikel

  • Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een warmtenet wordt aangesloten, is er een… meer
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse PvdA en GroenLinks presenteren vandaag een actieplan om energiearmoede uit te bannen voor 2030. Onder andere door verhuurders te verplichten hun woningen te verduurzamen. De partijen halen een TNO-onderzoek aan waaruit zou blijken dat in Amsterdam 25.000 huishoudens in energiearmoede leven. Dat was nog voordat de recente en extreme stijging van de energieprijzen. "Er voltrekt zich een financiële ramp achter vele voordeuren,” aldus Moorman.
    Nieuwsartikel

  • In 2019 had 11 procent van de Amsterdammers te maken met energiearmoede, in totaal 46.800 huishoudens. Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt is de kans groot dat dit aantal toeneemt. Hoe kan energiearmoede het best worden bestreden? In Zuidoost probeert men daar de vinger achter te krijgen.
    Achtergrondartikel

  • Bijna een kwart van het bezit van Stadgenoot wordt de komende vier jaar voorzien van zonnepanelen. In totaal gaat het om zo’n zevenduizend appartementen en eengezinswoningen. De plaatsing is in handen van Zongenoot.
    Nieuwsartikel

  • Gemeente en corporaties hebben de ambitie het aantal zonnepanelen in Amsterdam flink uit te breiden. Ook gemengde complexen van kopers en huurders moeten hieraan een bijdrage leveren. Dat blijkt ingewikkelder. Soms lijkt de corporatie aan de rem te hangen.
    Achtergrondartikel

  • Rochdale is begin maart begonnen met de renovatie van 120 woningen in de Du Perronstraat en Jacob van Maerlantstraat in Amsterdam Nieuw-West. Het gaat om het eerste renovatieproject uit het vernieuwingsplan voor de Lodewijk van Deysselbuurt.
    Nieuwsartikel

  • Kennemer Wonen is één van de voorlopers als het gaat om duurzaamheid en het verduurzamen van woningen. Afgelopen jaar is voor alle woningen energielabel A behaald. Daarmee loopt de Noord-Hollandse corporatie voorop in de sector.
    Nieuwsartikel

  • Het WG-terrein in Amsterdam-West is door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aangewezen als één van de nieuwe ‘proeftuinwijken’ om van het aardgas af te gaan. De bewoners van het terrein krijgen 7,7 miljoen euro subsidie om in de toekomst warmte uit het Jacob van Lennepkanaal te halen.
    Nieuwsartikel

  • Energiecoöperatie KetelhuisWG wil het WG-terrein in Amsterdam Oud-West gaan verwarmen met aquathermie en zonder aardgas. Het traject zit in een spannende fase. Twee installatiebureaus hebben onlangs een voorstel ingediend voor de financiële en technische realisatie. Eind september beslissen de leden van KetelhuisWG hoe ze verder willen.
    Achtergrondartikel

  • Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde gisteren een rapport met als spraakmakende conclusie dat het voor veel huizenbezitters niet rendabel is om hun koopwoning te verduurzamen. Deze uitkomst zorgde behalve voor veel publiciteit ook voor veel kritiek. Bijvoorbeeld van duurzaamheidsexpert Jan Willem van de Groep. Hij vindt de conclusies te somber en te algemeen gezien de beperkte invalshoek van het onderzoek. Er wordt namelijk maar één referentiewoning gebruikt, een tussenwoning met… meer
    Nieuwsartikel

  • De verduurzaming van sociale huurwoningen door corporaties is financieel niet rendabel. Dat blijkt uit onderzoek door (voormalig) verkoopmanager Marijn Buikema van woningcorporatie Eigen Haard.
    Nieuwsartikel

  • De Haarlemse woningcorporatie Elan Wonen zoekt aansluiting bij de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie. Daarmee ontstaat een samenwerkingsverband van zeven woningbouwcorporaties met ruim 90.000 huurwoningen. Binnen de coalitie wordt kennis over duurzaamheidsvraagstukken uitgewisseld. Ook is het de bedoeling dat de betrokken corporaties een gezamenlijk inkoopbeleid ontwikkelen.
    Nieuwsartikel

  • Warmtepompen op zonnestroom en windenergie kunnen wel degelijk een alternatief vormen voor een aansluiting op het warmtenet. Zo heeft de bestuursrechter uitgemaakt na een jarenlange juridische procedure van Amsterdam Fossielvrij tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente mag niet op eigen houtje afwijken van het Bouwbesluit.
    Nieuwsartikel

  • Om woonwijken sneller, efficiënter en betaalbaar te verduurzamen, investeert het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) honderd miljoen in de Renovatieversneller. De regeling moet ervoor zorgen dat het tempo van het verduurzamen omhoog gaat en de kosten per woning dalen.
    Nieuwsartikel

  • Ymere heeft 216 appartementen aan de Braillelaan, Martin Luther Kinglaan en Erasmuslaan in Haarlem opgeknapt, verbeterd en verduurzaamd. Naast het noodzakelijk onderhoud, hebben de woningen goede isolatie gekregen, is de ventilatie verbeterd en er is veel aandacht geweest voor het wooncomfort.
    Nieuwsartikel

  • Parteon heeft met zes lokale partners een EPA-raamovereenkomst gesloten om de komende twee jaar een groot deel van haar 16.000 woningen in de Zaanstreek beter te isoleren. De corporatie ziet dit als een belangrijke eerste stap naar het naar (vrijwel) energieneutraal en gasloos wonen van haar woningbezit. De komende twee jaren investeert Parteon 20 miljoen euro in deze isolerende maatregelen, die worden uitgevoerd tijdens het planmatig onderhoud. De werkzaamheden starten in september dit jaar.
    Nieuwsartikel

  • Opslag van zonnestroom kan een bijdrage leveren aan verlaging van de servicekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo concluderen de Alliantie en Iwell na een proef met de plaatsing van een batterij in een appartementengebouw.
    Nieuwsartikel