Institutionele beleggers zijn bereid in Amsterdam en Utrecht hun bouwproductie te verdubbelen mits gemeenten een passende grondprijs bieden. Zo schrijven de leden van de IVBN in een op dinsdag 2 juli gepresenteerd ‘Middenhuurakkoord’. Ze sporen ook corporaties aan meer huurwoningen aan te bieden in het middensegment.
Volgens de vereniging van institutionele beleggers in Nederland is er in ons land een grote schaarste aan middenhuurwoningen tussen de 720 en 950 euro. Dat leidt helaas, zo schrijft directeur Frank van Blokland, tot excessen door huisjesmelkers. Die schaarste en die excessen kunnen volgens hem alleen worden aangepakt door veel meer nieuwbouw. “Het reguleren van dit te kleine segment van circa 600.000 huurwoningen, zoals enkele grote gemeenten willen, is géén oplossing en jaagt op de lange termijn investeerders van deze markt weg. Juist de nieuwbouw van middenhuur moet samen met gemeenten en corporaties worden gestimuleerd.” Landelijk kan de bouwproductie worden verhoogd naar 15.000 woningen per jaar.
IVBN heeft het Middenhuurakkoord aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeenten Amsterdam en Utrecht. Andere elementen uit het akkoord zijn: een beperking van de huurstijging. De jaarlijkse huurstijging in de midden- en vrije sector kan de komende vier jaar in Amsterdam en Utrecht worden beperkt tot inflatie plus maximaal 1 procent. Buiten beide steden willen de IVBN-leden de huurstijging beperken tot inflatie plus maximaal 2,5 procent.
Ook willen institutionele beleggers een einde maken aan huurcontracten zonder een clausule over de jaarlijkse huurverhoging. Toetsing van de huurverhoging moet mogelijk zijn door de rechter of de Huurcommissie. Bovendien moeten huurders voor veel voorkomende geschillen voor advies of bemiddeling een beroep kunnen doen op de Huurcommissie.
Verder zijn ze bereid minimaal een kwart van de vrijkomende bestaande huurwoningen met een (nieuwe) aanvangshuur onder de 950 euro te verhuren aan mensen met “sleutelberoepen” en/of doorstromers vanuit de sociale voorraad. En de WOZ-factor in het woningwaarderingsstelsel zou in Amsterdam en Utrecht omlaag moeten worden gebracht. Dat kan ervoor zorgen dat gereguleerde huurwoningen minder snel worden geliberaliseerd. IVBN stelt tevens voor in de meest gespannen woningmarkten hogere inkomensgrenzen te hanteren voor de sociale sector.
Op de ledenlijst van de IVBN staan onder meer Bouwinvest, Vesteda, Syntrus Achmea real estate & finance, Amvest, Asr, Altera Vastgoed, MN en CBRE Global Investors.