Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Begrippenlijst

    Lijst met termen, gemaakte akkoorden en voornemens uit de duurzaamheidssector

  • Oude flats krijgen energieneutrale toekomst

    Eigen Haard renoveert 157 portiek-etagewoningen in de Wegener Sleeswijkbuurt in Amsterdam Nieuw-West naar ‘nul-op-de-meter’. Het kan dus wel, maar het kost een lieve duit. De woonlasten voor de huurders blijven echter op zijn minst gelijk, belooft de corporatie.

  • Haarlemse buurt Hof van Egmond wordt nul-op-de-meter

    De woningcorporatie Pré Wonen heeft voor een radicale oplossing gekozen om het Haarlemse wijkje Hof van Egmond ‘nul-op-de-meter’ te maken: alleen de gevels van de monumentale woningen blijven staan. Volgend jaar wordt de laatste van ruim honderdvijftig woningen opgeleverd. Die leveren dan meer energie op dan ze verbruiken.

  • Het Schip na renovatie van energielabel G naar A

    In december wordt de ingrijpende renovatie en verduurzaming van woningcomplex Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt afgerond. Dankzij slimme warmte-oplossingen en gevelisolatie is het woningcorporatie Eigen Haard gelukt om het Rijksmonument maar liefst zes labelstappen te laten maken: van G naar A.

  • Pallas Agterberg, directeur strategie Alliander

    Pallas Agterberg, directeur strategie bij netwerkbedrijf Alliander, is optimistisch over de bereidheid van burgers en bedrijven om te veranderen. Amsterdam kan volgens haar al in 2040 van het gas af. “Ik geloof in de kracht van het grote getal. Als we het goed plannen, dan kan het heel snel gaan.”
     

  • Onlangs viel de eerste ‘groene’ jaarafrekening van Nuon op de mat bij de familie Orlemans in Almere. Dat viel mee. Ze kregen bijna 450 euro terug. Het rendement van de zonnestroom pakte beduidend hoger uit dan verwacht.
     

  • Groei van coöperatieve zonnestroomprojecten

    Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen die particulieren in collectief verband hebben aangeschaft. Er lopen inmiddels tientallen succesvolle burgerinitiatieven in de Amsterdamse metropoolregio. Ook stellen zich steeds meer energieleveranciers beschikbaar die de zonnestroom willen afnemen.

  • Met spoed gezocht: 10.000 woningen om af te sluiten

    Volgens de Samenwerkingsafspraken moeten gemeente en corporaties nog dit jaar de eerste 10.000 woningen aanwijzen die aardgasloos kunnen worden. Dat blijkt een krachttoer. De vingeroefening maakt duidelijk hoe ingewikkeld de energietransitie gaat worden.

  • Verduurzaming corporatiewoningen blijft achter bij landelijke ambities

    Met het voornemen om in 2050 een aardgasloze stad te worden, staan de Amsterdamse woningcorporaties voor een gigantische verduurzamingsopgave. Hoe staat de aanpak van de bestaande voorraad er voor, en hoe zetten corporaties het meest efficiënt energielabelstappen in het grote verduurzamingsspel?

  • Energietransitie in de Metropoolregio Amsterdam

    We moeten van het aardgas af, uiterlijk in 2050. Niet alleen omdat de Groningers wel genoeg zijn getart, maar ook omdat de Nederlandse regering zo besloten heeft na het Parijse klimaatakkoord. Hoe gaan we straks ons huis verwarmen? Warmtenetten lijken een belangrijke rol te gaan spelen, ondanks alle bezwaren.

  • Demonstratiewoning moet zorgen voor meer bewustzijn

    Er hangen losse stopcontacten naast de kraan, rookmelders zitten aan de muur in plaats van het plafond en er liggen kleedjes op de vloer zonder anti-slip. Welkom in Villa Bewust, geen nieuwe attractie van de Efteling maar een project van stichting !WOON.

Tweede verdieping

  • Een jaar ervaring met gemengde huisvesting van statushouders

    Het Startblok in Riekerhaven bestaat een jaar. Gemengde huisvesting van jonge statushouders en studenten/jongeren is de norm aan het worden in Amsterdam. De ervaringen met Startblok, NDSM-containers en kleinere projecten stemmen optimistisch. 

Derde verdieping

  • Neemt regio stokje over van Amsterdam?

    De liefde voor zelfbouw lijkt bij het Amsterdamse stadsbestuur bekoeld. Het kavelaanbod blijft achter en architecten voelen zich bij CPO-kavels buitenspel gezet. In Haarlem , Haarlemmermeer en Zaanstad wordt juist een tandje bijgezet. Ook in Almere blijft het enthousiasme over zelfbouw groot.

Woonbarometer

  • De woninghuren lagen in juli 2017 gemiddeld 1,6 procent hoger dan een jaar daarvoor. Dit is de laagste stijging sinds 2010, aldus het CBS. Dat kwam vooral doordat de huren van sociale corporatiewoningen slechts stegen met 1,1 procent. De huren van huurwoningen in de vrije sector stegen volgens het CBS met 2,3 procent. Maar het is maar waar je naar kijkt.

Bouwen in de MRA

  • Haarlemmermeer kan nog flink groeien

    De gemeente Haarlemmermeer haalt op de lange termijn misschien wel de 200.000 inwoners. Wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening voorziet de komst van meer dan 30.000 nieuwe woningen. Vooral in Hoofddorp en aan de westkant van de Haarlemmermeer is er nog veel mogelijk.

  • Meer nadruk op bouw van middeldure huurwoningen

    De druk op de Haarlemse woningmarkt is groot. De gemeente voert in reactie de woningproductie flink op, niet alleen van koopwoningen maar vooral ook van huurwoningen voor lagere en middeninkomens. Waar moeten al die woningen komen? In gesprek met wethouder ruimtelijke ordening Jeroen van Spijk.

Nico Boink

  • Het Schip van Bijleg. Zo werd binnen woningcorporatie Eigen Haard soms gekscherend over het beroemde gebouw van Amsterdamse School-architect Michel de Klerk gesproken. De laatste jaren waren de onderhoudskosten van het woningcomplex in de Spaarndammerbuurt enorm opgelopen. Bewoners hadden op grote schaal last van tocht en vochtproblemen. De brandveiligheid voldeed ook niet meer aan hedendaagse normen. Er zat maar één ding op: het icoon van de Amsterdamse sociale huisvesting moest ingrijpend worden opgeknapt en verduurzaamd, ondanks een eerdere renovatie in 1979.