Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Het is er toch van gekomen. In de Van der Pekbuurt wordt niet gesloopt maar gerenoveerd. Half april namen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst. Ymere denkt voor eind juli de rest van de 88 woningen uit de eerste bouwfase op te leveren.


Eerste verdieping

  • Kantoorgebied moet transformeren tot leefbare woonwerkwijk

    Deze zomer krijgt Sloterdijk zijn eerste vaste bewoners. Met een beetje geluk zijn dan ook de eerste nieuwbouwkavels in de markt gezet. Plan is het komende decennium het voormalige Teleport uit te breiden met zo’n drieduizend woningen. Nieuwe parkjes en betere fietsroutes moeten ervoor zorgen dat de kantorenlocatie een leefbare woonwijk wordt.

Tweede verdieping

  • Rapportage Woonruimteverdeling

    Het economisch herstel leidt niet tot meer doorstroming in de sociale huursector in de Stadsregio Amsterdam. Het blijft daardoor onverminderd lastig om aan een sociale huurwoning te komen, zo blijkt uit de Rapportage Woonruimteverdeling 2015. En een kwestie van veel geduld: de gemiddelde inschrijfduur is bijna negen jaar en voor een woning melden zich vaak honderden geïnteresseerden.

  • WiRA2015: Wonen in de Regio Amsterdam

    Het onderzoek ‘Wonen in de regio Amsterdam 2015’ (WiRA2015) ademt het economisch herstel: de koopmarkt trekt aan en er wordt weer meer verhuisd. En het toont eens te meer aan dat grote delen van de regio Amsterdam zeer populair zijn.

  • Weerstand tegen verkoop van corporatiewoningen groeit

    Lage inkomens komen verder in de knel op de Amsterdamse woningmarkt. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen stijgt, terwijl het aandeel goedkope huurwoningen daalt. De woningvoorraad is de laatste jaren wel flink gegroeid, vooral in het segment van de middeldure en dure huur. Aldus de belangrijkste trends uit het onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA2015) en Wonen in de Regio Amsterdam (WiRA).

Derde verdieping

  • Woonservice: vrijwilligers maken statushouders wegwijs in samenleving

    Bij de huisvesting van statushouders in Amsterdam staat een snelle integratie van de nieuwkomers centraal. Bij het project Woonservice zijn inmiddels zes woningcorporaties aangesloten. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk begeleiden de statushouders bij de start van hun wooncarrière.

Kort bestek

  • Bouw- en vastgoedbedrijf LEBO bouwt sociale huurwoningen op Osdorpplein

    Het is geen alledaags verschijnsel dat een commercieel bedrijf sociale huurwoningen bouwt. Toch gaat bouw- en vastgoedbedrijf LEBO dat doen op het Osdorpplein. Hoe zit dat? Dit relatief kleine bedrijf blijkt al decennia betrokken bij Nieuw-West

  • Treiteraanpak

    Amsterdam heeft zeven plekken aangewezen waar containerwoningen voor ultieme ‘treiteraars’ kunnen worden geplaatst. Waar het voorheen vaak slachtoffers waren die maar besloten te verhuizen, is het uitgangspunt van de Treiteraanpak dat de overlastgever vertrekt. Deze aanpak startte drie jaar geleden. Treiteraars zijn Amsterdammers die het leven van hun buren onmogelijk maken en ook elders niet te handhaven zijn.

  • Programma Woningkwaliteit moet huizen comfortabel en toekomstbestendig maken

    Wethouder Ivens lanceerde dit voorjaar het Programma Woningkwaliteit 2016, waarmee de kwaliteit van het Amsterdamse woningbestand moet worden verbeterd en op peil gehouden. Maar is een eigen Amsterdamse kwaliteitsnorm niet iets te ambitieus?

  • Ontwikkelaars over middensegment huur: de gemeente krijgt wat ze vraagt

    Een van de prioriteiten van dit college is het vergroten van het middeldure huursegment. De behoefte is vele malen groter dan het aanbod. Maar hoe vergroot je het aanbod in een oververhitte woningmarkt? En wat voor woningen levert dat op? “De gemeente zou best meer eisen mogen stellen”, zeggen ontwikkelaars.

  • Gemeenten worstelen met vorming woningmarktregio's

    Woningcorporaties mogen straks nog maar in één woningmarktregio investeren in nieuwbouw en aankoop. Aangrenzende gemeenten kunnen tot 1 juli een verzoek indienen om samen een regio te vormen. Dat blijkt tot een curieus gepuzzel te leiden omdat grenzen van logische woningmarktregio's niet samenvallen met de huidige werkgebieden van corporaties. Ymere en de Alliantie gaan in ieder geval niet opsplitsen.

Interview

  • Interview: Luc Tanja straatpastor voor daklozen

    Lang moeten wachten op een woning is schadelijk voor daklozen, het hospitaliseert hen. Dat vindt Luc Tanja (49), sinds vijf jaar straatpastor voor daklozen bij de Protestantse Diaconie Amsterdam.

  • Wat wil investeringsmaatschappij Orange Capital Partners met Amsterdam?

    Orange Capital Partners kocht in Amsterdam al tweeduizend woningen, waarvan de helft in de sociale huursector. Dat blijkt nog maar het begin. “We willen doorgroeien naar een portefeuille met tienduizend sociale en vrije sector huurwoningen”, aldus oprichter Victor van Bommel.

Woonbarometer

  • Gemiddeld zijn huurders in Amsterdam en omstreken ongeveer 29 procent van hun netto inkomen kwijt aan huur (na aftrek van de huurtoeslag). Voor huishoudens die recentelijk zijn verhuisd, is de huurquote vaak nog hoger, want de huurprijs wordt vaak flink opgetrokken ('geharmoniseerd') bij een nieuwe verhuring. Toch lijkt de grote stijging van de aanvangshuren in de corporatiesector voorbij, zo blijkt uit de Rapportage Woonruimteverdeling 2015 van de Stadsregio Amsterdam.

Nico Boink

  • Deze zomer krijgt Sloterdijk zijn eerste vaste bewoners. Met een beetje geluk zijn dan ook de eerste nieuwbouwkavels in de markt gezet. Plan is het komende decennium het voormalige Teleport uit te breiden met zo’n drieduizend woningen. Nieuwe parkjes en betere fietsroutes moeten ervoor zorgen dat de kantorenlocatie een leefbare woonwijk wordt. NUL20-fotograaf Nico Boink liep rond in de omgeving van Station Sloterdijk zoals het er nu uitziet.