Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 en GroenLinks willen voortdurende erfpacht afschaffen

De beoogde collegepartners D66 en GroenLinks willen voortdurende erfpacht vervangen door eeuwigdurende erfpacht. Over de mogelijke invoering van kooprecht wordt een referendum uitgeschreven. De partijen willen het aandeel sociale huurwoningen op termijn verkleinen tot minimaal 45 procent, ten gunste van meer vrije sectorhuur. Dit staat in de hervormingsagenda die beide partijen op 18 april presenteerden.

Een groot voordeel van eeuwigdurende erfpacht is dat de canonhoogte niet periodiek wordt herzien. Dat biedt duidelijkheid aan woningeigenaren en hypotheekverstrekkers. Bovendien zijn de uitvoeringskosten lager. "Het systeem is niet gericht op het ‘afromen’ van waardestijging en brengt zekerheid en transparantie binnen handbereik van zittende erfpachters." Dat betekent overigens niet dat huidige erfpachters goedkoper uit zijn als ze hun canon moeten verlengen. De prijsbepaling van de erfpachtcanon wordt opgedragen aan een onafhankelijk instituut. De eenmaal vastgestelde prijs wordt jaarlijks 'eeuwigdurend' geïndexeerd. Of afkoop mogelijk blijft wordt niet gespecificeerd.

Over het kooprecht van de grond willen beiden een referendum organiseren samenvallend met de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. De vraagstelling wordt: vindt u dat erfpachters de vrije keuze moeten krijgen om de grond onder hun woning te kopen van de gemeente?

Sociale huur

D66 en GroenLinks streven naar een meer evenwichtige mix van sociale huur, gewone huur en koop. Ze willen in elk gebied (stadsdeel) een minimum percentage sociale huurwoningen per gebied garanderen. Voor de stad wordt een ondergrens aangehouden van 178.000 sociale woningen, oftewel 45 procent van de huidige woningvoorraad. Nu is dat nog meer dan 60 procent. Het duo wil bij kleine nieuwbouwprojecten niet meer vasthouden aan een verplicht percentage sociale huur. Voor grote uitbreidingsgebieden blijft een minimumpercentage van 20-30 sociaal gehandhaafd. De partijen willen maximaal de bouw van 2000 sociale huurwoningen in vier jaar faciliteren. 

Men wil de samenwerking met de corporaties transparanter en eenvoudiger maken, met een duidelijkere link tussen maatschappelijke prestaties en de bijdrage die de gemeente daar tegenover stelt. Men wil de volgende prioriteiten vastleggen:

1. Vergroten segment middenhuur door verschuiving in de voorraad
2. Verduurzaming van de voorraad
3. Herzien van de aanpak van herstructurering: alternatieven ontwikkelen voor sloop/nieuwbouw
4. Introduceren van tijdelijke contracten
5. Bewaken van de betaalbaarheid voor de laagste inkomens.

De hervormingsagenda van D66 en GroenLinks is het startpunt van gesprekken met een derde coalitiepartner. GroenLinks heeft daarbij een voorkeur voor de PvdA, D66 voor de VVD.