Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam werkt toch aan meldplicht voor Airbnb-verhuur

Image
Wethouder Laurens Ivens werkt aan een meldplicht voor vakantieverhuur van woningen. Dat meldde hij gisteravond bij Nieuwsuur. Dat is opmerkelijk. Eerder stond Amsterdam op het standpunt dat er onvoldoende juridische basis was voor een meldplicht. Het wachten was op aanvullende wetgeving, maar het kabinet was daar niet voor te porren. En het was ook niet nodig, aldus minister Plasterk.
De Tweede Kamer nam in juli 2016 meerderheid een motie aan van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen waarin werd geregeld dat gemeenten de vrijheid krijgen een meldplicht in te voeren. Verhuurders moeten dan bij een gemeentelijke website registreren dat zij hun woning gaan verhuren. Het wordt dan makkelijker te controleren of  verhuurders de regels overtreden, zoals het verhuren van de woning van meer dan zestig dagen of aan meer dan vier personen.
Minister Stef Blok (Wonen) ontraadde de motie. Hij vond het een beperking voor de 'gastvrijheidseconomie.'  In februari wees het kabinet de meldplicht definitief af. Volgens de ministers Plasterk (opvolger van Blok bij BZK) en Kamp (EZ) biedt de huidige wet- en regelgeving genoeg mogelijkheden om woonfraude aan te pakken. Ze vinden een meldplicht 'een disproportionele administratieve last'. De ministers suggereerden om het maximaal aantal verhuurdagen op te nemen in de huisvestingsverordening, eventueel met een verplichte melding. Ivens betitelde de suggesties van de ministers destijds als 'vaag', maar heeft de adviezen van het ministerie kennelijk toch ter harte genomen.
 
Gisteren meldde vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague dat de verhuur van woningen via Airbnb in 2016 is verdubbeld tot 1,7 miljoen overnachtingen. Airbnb bestrijdt de cijfers, maar brengt zelf geen controleerbare gegevens naar buiten. Volgens het verhuurbedrijf is het aantal overnachtingen in Amsterdam vorig jaar slechts met een derde gegroeid: 770.000 tegenover 575.000 in 2015. En ander opmerkelijk verschil is dat volgens het onderzoek van Colliers 64 procent van de verhuringen zich afspeelt in de centrale delen van de stad. Volgens Airbnb is er veel meer spreiding. De onderzoekers van Colliers en de Hotelschool The Hague hebben de cijfers verzameld via het bedrijf AirDNA. Dat bedrijf zou dagelijks 'scrapes' maken van de Airbnb-website. Volgens Airbnb is het al langere tijd niet meer mogelijk via scrapes vast te stellen of aangeboden woningen daadwerkelijk geboekt worden.  
 

Trefwoorden