Renovatie Airey-woningen

30.03.2017

Eigen Haard is juni 2016 gestart de renovatie van de zogeheten Airey-woningen in Nieuw-West. In de eerste fase worden tachtig woningen aangepakt. Per woning investeert de corporatie iets meer dan 100.000 euro, inclusief de aanpak van de tuinen. Medio september kan de eerste bewoner terugkeren.

Eigen Haard is lang blijven vasthouden aan sloop van de geprefabriceerde duplexwoningen aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Maar in maart 2015 trok de corporatie de sloopplannen van de 140 woningen terug, na aanhoudend verzet van bewoners, erfgoedverenigingen en politici. Een jaar later start de corporatie met een ingrijpende renovatie van de panden. Dat is geen half werk. De blokken worden tot op het casco gestript.
Van de reguliere huurders keren er twintig terug, iets meer dan de helft. Zij hebben volgens projectleider Niek Schaap veel invloed kunnen uitoefenen op de indeling van hun woning, zoals de plaats van de badkamer, het aantal slaapkamers en een open of gesloten keuken. Een deel van de overige woningen zal gaan naar 'doorschuivers' uit de overige blokken (fase 2) en sv-urgenten uit de Kolenkitbuurt.
Alle woningen blijven in de sociale huur. De terugkerende huurders krijgen een opslag op hun huidige huur. Nieuwe huurders gaan 618 of 710 euro betalen.

Bron
Bouw Woon Leef