Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee winnaars bij ontwerpwedstrijd Reinvent the Habitat

Image
De twee winnende ontwerpen van de wedstrijd Reinvent The Habitat zijn Compact Modular, een modulair woonsysteem van RAW Module, en Qupz van Qupix, een stapelbaar bouwconcept voor plug-and-play woningen. De organisatoren van de wedstrijd vroegen om grensverleggende ontwerpen, waarbij huizen kunnen worden geproduceerd tegen de helft van de huidige kosten, terwijl "100 procent woongeluk het uitgangspunt vormt". De wedstrijd is een initiatief van Thorb en wordt gesteund door BAM Wonen, Eigen Haard en AM. 
 
"Wij zijn op zoek naar buitenbeentjes, grensverleggende ontwerpen, ‘buiten de gebaande paden denkers’, eigenwijze ingenieurs en authentieke creaties. Iedereen kan meedoen!" Zo introduceerden Rick van den Bos en Henry Draijer van de startup Thorb de ontwerpwedstrijd 'Reinvent The Habitat'. 
Dat leverde zo'n twintig innovatieve woonideeën op, de een realistischer dan de ander. Woningen bouwen met gestandaardiseerde modulen komt in veel ontwerpen terug. Uiteindelijk koos de jury twee winnaars. Compact Modular is volgens de jury "een slim, modulair concept met geweldige mogelijkheden om de kosten van huisvesting in de toekomst te verlagen en het woongeluk te verbeteren." Qupz heeft "een aantrekkelijke visie en een groot verdienpotentieel." Met name de sector-overstijgende platformbenadering sprak de jury aan. Daardoor kunnen allerlei partijen woonruimtes ontwikkelen en aankoppelen aan de plug-and-play basisarchitectuur. 
 
De hoofdprijs was een stuk grond op de Green Village in Delft en ondersteuning van Thorb om het ontwerp daar te verwezenlijken. Omdat RAW Module zijn voorstel al eens heeft gebouwd in Zuid-Afrika verwacht Thorb dat RAW dit jaar al een voorbeeldconfiguratie voor de Nederlandse markt kan bouwen. Het Qupz-concept zou vragen om "meer gedetailleerde engineering en verdere digitale ontwikkeling" voordat met bouwen en testen kan worden begonnen.
 
Meer informatie: