Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw-West krijgt miljoenen van het Rijk voor woningverbetering

Image

Om de leefbaarheid in Amsterdam Nieuw-West te verbeteren, stelt demissionair minister Hugo de Jonge miljoenen ter beschikking uit het Volkshuisvestingsfonds. Het geld gaat vooral naar particuliere eigenaren die zo hun woningen kunnen verduurzamen.

Nieuw-West krijgt net als 37 andere kwetsbare wijken in Nederland geld uit het Volkshuisvestingsfonds. In totaal gaat het in deze tweede tranche in totaal om 280 miljoen euro waarmee 13.000 woningen in particulier bezit kunnen worden verbeterd. Nieuw-West krijgt samen met Heerlen-Noord en Rotterdam Zuid de grootste bedragen toebedeeld.

De ruim 27 miljoen euro die Amsterdam krijgt overgemaakt moet in tien jaar tijd besteed worden en alleen aan woningen in Nieuw-West. Ongeveer de helft – veertien miljoen – is bedoeld om VvE’s te de slag te laten maken naar het verduurzamen van hun complexen. Zes miljoen van het totaalbedrag moet niet alleen ingezet worden voor het wegwerken van achterstallig onderhoud maar ook voor het verduurzamen – met name isoleren – van woningen. Zeven miljoen dient ten goede te komen van investeringen in de openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen. En het restant van het bedrag is bedoeld voor de projectorganisatie die de gelden op de juiste plek moet zien te krijgen.

Nieuw-West is net als Zuidoost een van de 20 nationale stedelijke focusgebieden – de opvolgers van de aandachtswijken of Vogelaarwijken in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Zuidoost kreeg in de eerste tranche liefst 41 miljoen euro uit het hetzelfde Volkshuisvestingsfonds dat in 2021 is ingesteld. De focusgebieden hebben net als nationale grensgebieden een streepje voor bij de toekenning van de rijkssubsidie uit het fonds waarvoor meer geld is aangevraagd dan er beschikbaar was. Hoewel 280 miljoen kon worden verdeeld zijn aanvragen gedaan voor in totaal 60 projecten en 480 miljoen euro.