Overslaan en naar de inhoud gaan

Ivens: "Totaalverbod vakantieverhuur laat de wet niet toe"

Image

Het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) riep de gemeente Amsterdam op om alsnog over te gaan op een algeheel verbod op vakantieverhuur. Dit naar het voorbeeld van de gemeente Den Haag. Het voorstel van de gemeente om vakantieverhuur per 1 juli in drie wijken te verbieden vindt de belangenorganisatie van huurders onvoldoende. Volgens wethouder Laurens Ivens maakt de huidige wetgeving een totaalverbod onmogelijk.

Ivens: “Sommige Amsterdammers, waaronder het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA), kijken reikhalzend uit naar een totaalverbod in plaats van een vergunningsstelsel. Deze bewoners halen Den Haag aan waar wel een totaalverbod zou gelden. Het is mooi dat Den Haag vakantieverhuur krachtiger wil bestrijden, maar een totaalverbod laat de wet ook hier niet toe. Het af en toe verhuren van een huis kan niet worden aangepakt binnen de huidige wetten.
Bovendien wil Den Haag nog geen maximale verhuurtermijn opnemen voor tijdelijke verhuur aan toeristen, waar Amsterdam hiervoor al wel strenge regels heeft en ze ook handhaaft. Alleen als hoofdbewoner mag je de woning maximaal 30 dagen per jaar aan maximaal vier personen tegelijk verhuren. Bij overtreding staat je een boete van 20.750 euro te wachten. Daarbij is straks met het vergunningsstelsel voor vakantieverhuur en de drie verbodsgebieden nog beter te handhaven op woningonttrekking. Voor Amsterdam zou de aanpak van Den Haag een stap terug betekenen, terwijl we juist een volgende stap vooruit moeten zetten om toeristische overlast aan te pakken. De bescherming van onze woningen en buurten is té belangrijk om te parkeren in onuitvoerbare regels. Daarom ben ik blij dat hier een vergunningsstelsel aanstaande is, zodat we vanaf juli met handhaafbare regels vakantieverhuur kunnen inperken, de overlast kunnen bestrijden en huizen weer gaan gebruiken om in te wonen.”

De gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat strikt genomen vakantieverhuur zonder vergunning niet meer is toegestaan sinds een recente uitspraak van de Raad van State, maar dat men niet actief handhaaft als dit incidenteel voorkomt. Wethouder Martijn Balster: "Zodra de wet er is, hopen we verhuur tijdens de vakantie te reguleren. Mensen moeten in de toekomst hun huis kunnen verhuren als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan, maar wel binnen duidelijke grenzen."

Trefwoorden