Overslaan en naar de inhoud gaan

Grondprijzen in Almere Oosterwold bijna verdubbeld

Image
update 12 februari

Almere heeft de prijzen van de zelfbouwkavels in het pioniersgebied Almere Oosterwold per 4 februari stevig verhoogd. De gemiddelde vierkante meterprijs is gestegen van ongeveer 42 naar 74 euro voor een standaardkavel met woonfunctie. De prijsverhoging weerspiegelt de toegenomen belangstelling voor de zelfbouwkavels in het 'stadslandbouwgebied'. Almere noemt de nieuwe prijzen 'marktconform'. De eerste kopers waren nog minder dan 30 euro per vierkante meter kwijt.

De prijsverhoging geldt ook voor geïnteresseerden die al lang deelnemen aan de voorbereidingen voor de uiteindelijke 'intentieovereenkomst'. Deze voorfase neemt in Oosterwold flink wat tijd in beslag omdat de gemeente die overeenkomst voor een nieuw veld met kavels pas afsluit als de indeling definitief is en afspraken met en tussen bewoners zijn uitgekristalliseerd. Voor deze groep is de onverwachte prijsverhoging dus bijzonder zuur. Zij zullen opnieuw moeten afwegen of de voorgenomen investering nog haalbaar en aantrekkelijk genoeg is.

De bouwgrond in Oosterwold is overigens nog altijd fors goedkoper dan in de rest van Almere. Zelfbouwers zijn daar tot honderden euro's per vierkante meter duurder uit. Maar er zijn ook grote verschillen. In Oosterwold mag slechts een beperkt deel van de grond worden bebouwd; de rest moeten eigenaren gebruiken voor 'stadslandbouw' en wateropvang. Bovendien moeten eigenaren zelf wegen, elektra, water en waterzuivering aanleggen; gas en riolering ontbreken in het gebied.

De gemeente Almere gaat de meest schrijnende gevallen opnieuw bekijken, zo kondigde wethouder Maaike Veeningen aan in het tv-programma Radar. Geïnteresseerden die al heel lang bezig zijn met het verwerven van een kavel komen wellicht in aanmerking voor de oude grondprijs.

Trefwoorden