Eerste verdieping

Tweede verdieping

Derde verdieping

 • Gelijkwaardig beleid voor wal en water blijft voorlopig utopie
  De Nieuwe Gerrit voldoet aan alle eisen

  Matthijs Vermaat en Maria Dijkstra hebben sinds 1985 een ligplaats in de Singel. Hun vorige boot, de Gerrit, was hard aan vervanging toe. Financieel geen enkel probleem, vertelt de 45-jarige advocaat Matthijs: “Een hypotheek heb je zo. De moeilijkheden ontstaan zodra je op de Welstandscommissie stuit.

 • Nieuwe kusten

  Wonen op het water is de Amsterdammers wel toevertrouwd. Maak een ritje langs de Amstel of de grachtengordel en de verbouwde binnenvaartschepen en modernistische arken blinken je tegemoet. Volgens schattingen dobberen er al zo’n drieduizend huizen op de Amsterdamse wateren. Vooral in de jaren zestig en zeventig was de woonboot populair bij kunstenaars en bohémiens als betaalbaar alternatief voor een huis aan de wal. Binnen enkele jaren krijgen deze traditionele bootbewoners gezelschap van enkele honderden nieuwe ‘waterwoners’.

Vierde verdieping

 • Plus: de wooncarrières van onze politici
  Wat zijn de nieuwe en oudgediende portefeuillehouders Wonen in de stadsdelen de komende vier jaar van plan? En wat voor wooncarrière hebben ze zelf gehad in Amsterdam? Een (hernieuwde) kennismaking met veertien politici die hun stempel zullen drukken op de stad.

Vijfde verdieping

 • Doorstromingsproject slaat vooral aan bij ouderen
  Feiten en cijfers

  In Amsterdam heet een woning al snel ‘groot’. Volgens de huidige definitie is een woning met een nuttig vloeroppervlak (zonder gang, kasten, badkamer en dergelijke) van 60 m2 al een grote woning.

Woonbarometer

 • Hoe mobiel is de Amsterdammer? De Mokummer blijft door de stagnerende nieuwbouw langer op zijn plek dan hij zou willen. Er komen jaarlijks minder woningen vrij. Neem de sociale huursector. Daarin kwamen in 1999 nog 16.017 woningen vrij, maar in 2001 nog maar 11.266.

Als ik ...

De lift

 • Grubbehoeve is een van de mooist gelegen hoogbouwflats van de Bijlmermeer. Dat vinden tenminste de initiatiefnemers van het plan Koop Je Eigen Grubbehoeve (KJEG), Henno Eggenkamp en Bernadette de Wit. Zij willen met de Vereniging KJEG negentig huurappartementen aankopen van eigenaar Nieuw Amsterdam/Patrimonium. Zo kunnen ze als toekomstige eigenaren meebepalen hoe het gebouw en hun eigen appartement worden gerenoveerd en verbouwd. Van de 320 woningen van Grubbehoeve worden er zestig gesloopt en 170 door Patrimonium gerenoveerd. Die worden aan de zittende huurders verkocht.
  De huidige huurder kan ook blijven huren, maar op termijn eindigt Grubbehoeve als volledige koopflat.

Domweg gelukkig

Op stap

 • Op stap met … De Vliegende Hollander

  “Het zijn oude bekenden van me”, zegt Alex Speijer van de Vliegende Hollander. Samen met zijn collega Lien Rietveld gaat hij op huisbezoek bij een echtpaar met een huurschuld van zo’n drieduizend euro. Huisuitzetting dreigt en de Vliegende Hollander is gevraagd te bemiddelen om de ontruiming te voorkomen. Speijer en Rietveld proberen eerst een beeld te krijgen van de situatie, daarna zullen zij proberen met de verhuurder tot een afbetalingsregeling te komen. “Triest dat ik weer naar ze toe moet.

Redactioneel

 • Wonen op het water

  'Van bohémien tot wateryup'. Dat was de werktitel van een reportage die we hadden gepland over de veranderende status van de woonbootbewoner. Wonen op het water is namelijk niet alleen gewild maar ook duur geworden. Voor woonboten worden vele tonnen betaald, terwijl de gemeentelijke lasten flink oplopen. Dat levert een ander soort bewoners op, dachten we zo. Maar het verhaal ging met ons aan de loop. Alle geïnterviewde bootbewoners wilden over beleid praten. Een wereld van ergernissen en frustraties brak voor ons open.