BNA: de Smaragd beste woongebouw in categorie leefbaarheid & sociale cohesie

20.05.17
de Smaragd
BNA: de Smaragd beste woongebouw in categorie leefbaarheid & sociale cohesie

Woningcomplex de Smaragd in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost is door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus in de categorie leefbaarheid & sociale Cohesie uitgeroepen tot beste gebouw van 2017. De Smaragd laat daarbij Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost achter zich.

De jury van het Beste Gebouw van het Jaar onder leiding van Hans Wijers noemt het project 'buitengewoon gebalanceerd'. Ook prijst de jury architectenbureau M3H voor de wijze waarop het gebouw is ingepast in de omgeving. Het gebouw ligt in de overgang van woningbouw uit de 19e eeuw naar de Gordel '20-'40. Verder heeft de jury veel waardering voor de manier waarop met beton en baksteen een rijke uitstraling is gerealiseerd. Wel wordt de binnentuin te donker gevonden.

Het woongebouw pal naast station Muiderpoort is een project van de Alliantie Ontwikkeling. Het gebouw (102 woningen) heeft een gemengd programma met zowel sociale en middeldure huurwoningen, als koopwoningen. Vorig jaar werd het complex ook al bekroond met de Zuiderkerkprijs, de Amsterdamse prijs voor het beste woningbouwproject.

In totaal waren negen gebouwen in vier categorieën genomineerd. De titel 'Beste gebouw van 2017' ging naar het door Koen van Velsen ontworpen stationsgebouw van Breda. Verder kende de jury in de categorie particuliere woonbeleving een eervolle vermelding toe aan Patch22 en Black Jack in Amsterdam-Noord.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS