Bewoners in Oud-West en -Zuid zijn verbouwingen zat

10.10.2018
Image
De protesten tegen de overlast van de vele verbouwingen in de Amsterdamse binnenstad houden aan. Recent publiceerden buurtbewoners uit Oud-Zuid en Oud-West een manifest waarin ze de gemeente opriepen paal en perk te stellen aan de huidige 'bouwwoede'. De gemeente heeft volgens de opsteller van het manifest, Maurits Klaren, op "onverantwoorde, niet onderbouwde wijze gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om vrijstellingen van het bestemmingsplan vast te stellen in het zogenaamde A2-beleid." Binnenkort volgt een zwartboek.
 
Het loopt volgens Klaren volledig uit de hand met de onderkeldering van tuinen, uitbouw van serres en dakruimtes. De overlast wordt volgens het manifest vooral veroorzaakt door "projectontwikkelaars, ontwikkelende architecten en aannemers, makelaars en andere op snelle winst beluste figuren uit de wereld van het onroerend goed". "Deze types zetten bewoners onder druk, stoken bewoners tegen elkaar op en veroorzaken een grote onrust. Buren wordt schrik aangejaagd, er wordt gedreigd met advocaten en bewoners in Verenigingen van Eigenaars worden met advocatenkosten opgezadeld."
Het manifest bepleit onder andere het beperken van bouwrechten, het onmiddellijk staken van vergunningverlening voor onderkeldering totdat goed onderzoek is gedaan naar de effecten, en het optuigen van gestructureerd overleg met buurten.

Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel van Oud-Zuid kent de emoties: "Het afgelopen half jaar heb ik met een kopgroep van bewoners hier ook meerdere gesprekken over gevoerd en hebben we als Zuid een zeer drukbezochte bewonersavond georganiseerd." De problemen zijn ook met de wethouder besproken.
Wat betreft de overlast stelt hij dat daarop al wordt gehandhaafd. Momenteel onderzoekt het stadsdeel hoe de overlast - bijvoorbeeld van steigers, puincontainers en tijdelijke parkeerverboden - verder kan worden beperkt. "De inbreng van bewoners van de afgelopen tijd helpt daarbij."
Ook Capel maakt zich zorgen over het 'maximeren' van woningen: "Het is niet of een uitbouw, of een onderkeldering of een dakopbouw, maar alles. De ontwikkelaars weten precies waar binnen de normen de ruimte ligt." Bestemmingsplannen aanpassen is volgens hem een 'flinke exercitie'. Capel wijst er op dat de stad ook gebaat is bij woningverbetering: "Daar moeten we ook oog voor hebben: de investeringen die gedaan worden leiden ook tot verbeteringen van de panden en kwaliteit. Bijvoorbeeld door extra onderhoud, voortijdig funderingsherstel. Maar de balans tussen die kwaliteitsverbetering en de explosie van verbouwingen is waar ik naar zoek."

In het manifest kondigen de initiatiefgroepen Oud-Zuid en -West aan binnenkort met een zwartboek te komen.
 
Lees hier het manifest: Roep bouwwoede een halt toe