Overslaan en naar de inhoud gaan

PakhuisNUL20: Andere kijk op Nieuw-West

Maandag 12 december 20:00 uur: In PakhuisNUL20 worden actuele ontwikkelingen in de woonsector in de regio Amsterdam gepresenteerd en bediscussieerd. Via interviews, debat en presentaties.U kunt HIER inschrijven.

 

Modulair woningen stapelen tot zestien hoog

PITCH: Rob Ursem

In Nieuw-West wordt het ene na het andere complex voor studenten of jongeren gebouwd. Op de Laan van Spartaan verrijst een volledig modulair studentencomplex van zestien hoog en 361 woningen. De ingerichte zelfdragende woningen worden als LEGO-steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar gestapeld. Mede dankzij deze bouwmethode kunnen de huren laag worden gehouden. Een aanpak om breder toe te passen?

Met: Rob Ursem van Ursem Modulaire Bouwsystemen.


Niet slopen maar renoveren op Staalmanplein

MET: Lisette Langerwerf (de Alliantie)

Dit voorjaar besloten de Alliantie en stadsdeel Nieuw-West de portiekflats rond het Staalmanplein in Nieuw-West toch niet te slopen maar te renoveren. Geen nieuwe woontoren, maar in plaats daarvan worden de portiekflats opgeknapt. Gebiedsontwikkelaar Lisette Langerwerf licht de koerswijziging toe.


Wederom drastische ingrepen in Nieuw-West? 

"De naoorlogse wijken raken in grote problemen"

INTERVIEW: Rijksbouwmeester Floris Alkemade  

Volgens rijksbouwmeester Floris Alkemade voldoen de naoorlogse wijken niet meer aan de maatschappelijke behoefte van vandaag. En zeker niet aan die van morgen. Het gaat nu niet meer alleen om verdichting en differentiatie. Ook om de zorg voor ouderen te verbeteren en de tweedeling in de samenleving tegen te gaan, zijn volgens hem nog altijd drastische ingrepen nodig. “We moeten radicaal durven zijn.” Hij heeft daarom een ontwerpprijsvraag uitgezet.


Column: Wouter Veldhuis

Stedenbouwkundige en architect Wouter Veldhuis van MUST kent stadsdeel Nieuw-West als zijn broekzak. De stellingname van de Rijksbouwmeester heeft hem zeer verrast en de nodige irritatie opgeleverd. Veldhuis is mede-auteur van de nieuwe publicatie Nieuw-West: parkstad of stadswijk die 25 november verschijnt. Hij publiceerde eerder ook samen met Ivan Nio en Arnold Reijndorp de Atlas van de Westelijke Tuinsteden (2008). 


Dit gaat wel/niet op voor Nieuw-West

DEBAT

De vernieuwing van Nieuw-West is in een andere fase beland. Geen grootschalige sloop/nieuwbouw meer, maar kleinschalige projecten met voorkeur voor renovatie. Net nu politici, erfgoedbeschermers, wijkbewoners en politici elkaar daarin lijken te vinden, hijst de Rijksbouwmeester de stormvlag.

Bert Halm (Bestuurder Eigen Haard), Marien de Langen (Bestuurder Stadgenoot) en Ronald Mauer (D66-bestuurder Nieuw-West) reageren op de visie van Alkemade. 


Toegang is gratis, inschrijving verplicht.

U kunt HIER inschrijven. 

Datum
Plaats
Pakhuis De Zwijger Piet Heinkade 179 Amsterdam
Agendatype
Bijeenkomst
Organisatie
NUL20 en Pakhuis De Zwijger