Vier woongebouwen genomineerd voor Gouden A.A.P.

26.03.2018
Image
Bij de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2018 zitten vier woongebouwen, waarvan twee transformatieprojecten. De overige genomineerde gebouwen hebben een zeer diverse functie: van olifantenverblijf tot datacenter. Uit deze lijst kiest een jury het beste gebouw dat het afgelopen jaar is opgeleverd. Die wordt beloond met de Gouden A.A.P. 
 
De getransformeerde woongebouwen zijn De Boel, een ingrijpend gerenoveerde portiekflat aan de Boelelaan die Vesteda eerder overnam van Rochdale (Hans van Heeswijk architecten) en De Augustanahof. Deze oude kerk plus bijgebouwen heeft de Evangelisch Lutherse Gemeente Amsterdam door Ponec de Winter laten ombouwen tot zelfstandige woningen voor een woongemeenschap van oud én jong. Nieuwe genomineerde wooncomplexen zijn het Appartementengebouw Wibautstraat van Bedaux de Brouwer Architecten en het studentencomplex Nautique Living in Amsterdam Noord (een ontwerp van OZ).
De overige genomineerden zijn de IJhal van het Centraal Station (Wiel Arets Architecten), het 
Olifantenverblijf (Thijs de Zeeuw landscape architect, Dingeman Deijs Architects), het Datacenter AM4 (Benthem Crouwel Architects) in het Science Park, het Ru Paré Community (BETA office for Architecture and the City i.s.m. Elisabeth Boersma en Dijk&Co), De Henricus School (Berger Barnett Architecten) en het Van Eesteren Paviljoen (Korteknie Stuhlmacher Architecten).

Dit jaar bestaat de vakjury uit Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU). De uitreiking is op 12 april in Hotel Arena. 
 

Trefwoorden