Overslaan en naar de inhoud gaan

Roze Hallen

Onlangs opende in de Kinkerbuurt de Roze Hallen, een wooncomplex voor lhbt-ouderen vanaf 55 jaar. In de reguliere ouderenzorg zijn ze vaak niet op hun plek. Het pesten neemt in verzorgingshuizen vaak weer toe. Uit onderzoek van het COC blijkt zelfs dat ouderen zich soms genoodzaakt voelen weer terug de kast in te gaan. Ook krijgen lhbt-ers relatief meer te maken met vereenzaming.
De initiatiefnemers van De Roze Hallen hebben zich voorgenomen om het anders te doen. Het bouwcollectief heeft vanaf de start van de ontwikkeling zich voorgenomen een gemeenschap te creëren en naast de eigen woning ook gemeenschappelijke voorzieningen te creëren.
Dat leidt in de praktijk volgens architect Riëtte van der Werff altijd tot discussies op het moment dat de kosten duidelijk worden. Maar in dit geval is een grote gemeenschappelijke ruimte - inclusief keuken, wasmachines en douche/wc overeind gebleven.

Roze Hallen is een zelfbouwcomplex aan de Bilderdijkkade. Eind 2014 is het eerste deel van de bewoners bij elkaar gebracht door OutForever, een organisatie die zich bezig houdt met wonen voor een nieuwe generatie homomannen en lesbische vrouwen. Deze organisatie heeft het initiatief genomen om een zelfbouwkavel te krijgen aan de Bilderdijkkade en daarvoor toekomstige bewoners geworven. Na twee selectierondes kreeg de coöperatieve vereniging 'Roze Hallen' begin 2015 een van de vijf felbegeerde kavels toegewezen. Dit kavel was speciaal bedoeld voor 55+ bewoners, met een speciale focus op gemeenschappelijkheid en zorg.

Bron
AT5

Trefwoorden