Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio: 'Scherp brandveiligheidseisen voor containerwoningen aan'

Image

De brandveiligheidseisen voor containerwoningen moeten worden aangescherpt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt met dat verzoek aan minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken na de brand vorig jaar in Startblok Riekerhaven, waarbij meer dat zestig woningen door brand werden verwoest en tientallen containerwoningen onbewoonbaar raakten.

In het onderzoeksrapport na de brand concludeerde de Brandweer dat het vuur zich snel kon verspreiden door het type dak dat was gebruikt. Het zogeheten schildak voldoet formeel aan alle brand- en veiligheidseisen, maar zorgt bij een calamiteit voor veel rook en snelle rookverspreiding. Snel optreden van brandweer en politie voorkwam dat er slachtoffers zijn gevallen.

Voor dergelijke tijdelijke woningen geldt dat ze over een periode van vijftien jaar voldoende brandveilig moeten zijn. Burgemeester Halsema vraagt - in haar rol als voorzitter van de Veiligheidsregio - onder meer aandacht voor de veiligheidsrisico's, als dergelijke woningen elders een tweede of derde leven krijgen. Voorkomen moet worden dat dergelijke woningen dan niet voldoen aan de nieuwste eisen.