De Smaragd winnaar Zuiderkerkprijs 2016

08.12.2016
Image

De Zuiderkerkprijs 2016 is gewonnen door architect M3H en ontwikkelaar de Alliantie voor woongebouw De Smaragd in Amsterdam-Oost. De prijs is woensdag uitgereikt door wethouder Van der Burg (Grondzaken en Ruimtelijke Ordening) tijdens het jaarlijks terugkerende evenement De Prijzen.

Volgens een jury bestaande uit Isaäc Kalisvaart (voorzitter), Furkan Köse en Merel Pit, is De Smaragd in de Indische Buurt het beste woningbouwproject in Amsterdam van 2016. De Smaragd is volgens de jury een voorbeeldproject van hoe te bouwen aan de stad. "De Alliantie heeft middenin de opkomende Indische buurt geïnvesteerd in een bouwblok van hoge architectonische kwaliteit met 102 woningen. De mooiste plekken zijn toebedeeld aan de 30 sociale huurwoningen die bijzonder ruim zijn opgezet en profiteren van de unieke plek aan de groene binnentuin en het vrije uitzicht op een speeltuintje." De rest van het blok bestaat uit 22 vrije sector huurwoningen en 50 koopwoningen, waardoor het bijdraagt aan de diversiteit in de wijk.

Volgens de jury is er niet overdreven gerefereerd aan de bouwstijl van de Amsterdamse School, maar wordt er met gepaste afstand subtiel naar verwezen. "Het gebouw voelt rijk aan door de vele details en slimme materiaalcombinaties, van bijvoorbeeld baksteen en betonplaat, die samen een harmonisch geheel vormen. Het optimistisch lichtgekleurde gebouw is een visitekaartje voor de buurt wanneer je onder het spoorviaduct uitkomt. Deze bijzondere locatie gaf M3H Architecten tevens een bouwfysische uitdaging vanwege de geluidsbelasting. Dit is onder andere slim opgelost door een serre aan de gevel te plaatsen die tegelijkertijd als geluidsbuffer en buitenruimte dient. De Smaragd is een aanwinst voor de hele wijk door een ontzettend lastige plek aan de spoordijk een gezicht en een bestemming te geven. Het is een stoer gebouw dat op alle fronten vakmanschap toont.”

De Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 voor beste transformatie is toegekend aan Europe Hotels | Private Collection (opdrachtgevers) en Office Winhov (architect) voor de herbestemming van een voormalig bankgebouw naar hotel W Bank.