Overslaan en naar de inhoud gaan

Nominaties bekend voor Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal

Image
Voor zowel de Zuiderkerkprijs, het beste woningbouwproject in 2019 en de Geurt Brinkgreve Bokaal - het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed - zijn de drie genomineerden bekend gemaakt.
Op 12 december 2019 worden de prijzen uitgereikt.

Zuiderkerkprijs

De genomineerden voor de Zuiderkerkprijs: CPO Sciencepark staat aan de Ringdijk in Amsterdam Oost. Het in grijszwarte tinten opgetrokken gebouwd is ontworpen door Atelier van Wengerden. Opdrachtgever is de bouwgroep van bewoners, de CPO Sciencepark. De tweede nominatie is de bekende Pontsteiger, van Arons en Gelauff architecten. Opdrachtgevers M.J. de Nijs Projectontwikkeling, Dura Vermeer Projectontwikkeling. De derde genomineerde Rhapsody in West aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in West is ontworpen door TANGRAM Architekten in opdracht van Ontwikkelcombinatie SBB-De Nijs.
De jury van de Zuiderkerkprijs bestaat dit jaar Indira van ‘t Klooster (voorzitter), directeur Architectuurcentrum Amsterdam; Jeroen Geurst, Geurst & Schulze architecten, architect van het winnende project van vorig jaar, en Tim Hendrikx, directeur Mooi Ontwikkelt.
 

Geurt Brinkgreve Bokaal

Deze prijs is een wisselbokaal en wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van het winnende project. De prijsuitreiking wordt samen met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad georganiseerd. Dit jaar wordt de bokaal voor de 14e keer uitgereikt.
Over de genomineerden: RCO House, een verbouwde school, is de nieuwe thuisbasis van Concertgebouworkest aan de Gabriël Metsustraat. Architecten: Architectenbureau Team V Architectuur; het piepkleine SWEETS Hotel in de Amstel vlakbij Carré is één van de 28 tot hotelkamer verbouwde sluiswachterhuisjes (architect Space & Matter); The Garage is de herontwikkeling van de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein tot kantoor en restaurant. Opdrachtgever Bouwinvest, architect Rijnboutt.
 
De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat dit jaar uit: Paul van de Laar (voorzitter), bijzonder hoogleraar geschiedenis van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens directeur van Museum Rotterdam; Patrick van der Klooster, teamleider stadsontwikkelaars bij BPD, de winnaar van 2018 met het Burgerweeshuis, en Janneke Ypma, architect met ervaring in transformatieprojecten (restauratie, renovatie en herbestemming).