Overslaan en naar de inhoud gaan

Maximaal 900 woningen op Marineterrein Amsterdam

Image

Op het Marineterrein in Amsterdam is plek voor de bouw van 800 tot 900 nieuwe woningen. Daarover heeft de gemeente Amsterdam overeenstemming bereikt met het Rijk. Defensie houdt in het centrum van Amsterdam de beschikking over een compacte kazerne, zo schrijft wethouder Victor Everhardt aan de gemeenteraad.

Over de bouw van woningen, kantoren en voorzieningen op het Marine Etablissement - al sinds de 17e eeuw een marinebasis- is jarenlang onderhandeld tussen Rijk en gemeente. Aanvankelijk zou Defensie het terrein (11,5 hectare) helemaal verlaten en was er ruimte voor de bouw van zo'n 1.400 woningen in een volwaardige wijk met veel ruimte voor groen en recreatie. Later claimde het ministerie vanwege de snel veranderende veiligheidssituatie in de wereld alsnog de helft van het terrein.

Volgens Everhardt blijkt uit een gezamenlijke verkenning dat de wensen van Amsterdam en Defensie verenigbaar zijn. "Defensie blijft op het Marineterrein met een compacte kazerne, waarmee aanzienlijke ruimte vrijkomt om een innovatief toonaangevend nieuw stuk stad met een mix van leren, wonen en werken, sport en recreatie te maken," aldus de wethouder. De kazerne komt aan de noordoostkant van het Marineterrein. Ook is de afspraak gemaakt dat het al aanwezige sportveld door Defensie en Amsterdammers kan worden gebruikt.