Enorme boete voor illegale verhuur

31.05.2010

Enorme boete voor illegale verhuur

Een eigenaar van een pand in de binnenstad van Amsterdam is onlangs door gemeente en politie betrapt op het illegale gebruik van zijn woning als pension. Een bestuurlijke boete van € 54.000 is opgelegd. Verder is de eigenaar verplicht om de woningen in zijn pand weer op de juiste manier te verhuren.

Uit eerder onderzoek en onverwacht bezoek van de gemeente bleek dat de tien woningen in het pand van de eigenaar werden gebruikt voor kamerverhuur. Vorige week traden buitendienstinspecteurs en politie officieel het pand binnen. Het gebruik van de woning als pension werd hierbij vastgesteld. De woningen werden door verschillende personen bewoond voor een huurprijs van ongeveer € 500 per persoon per maand. Twee woningen waren door de eigenaar als onbewoonbaar gemeld. Dit om geen kandidaten te hoeven voordragen. Voor negen van de tien woningen is een boete opgelegd van € 6.000 per woning. De bewoners hadden van de eigenaar de instructie gehad om zich tijdens controles niet te laten zien.

Bestuurlijke boete

Vanaf 1 januari dit jaar is de bestuurlijke boete, een maatregel die de gemeente kan opleggen zonder tussenkomst van de rechter, een extra instrument in de aanpak van woonfraude. Inmiddels zijn er ongeveer 25 bestuurlijke boetes opgelegd voor een totaalbedrag van € 150.000. Het gaat hierbij om doorverhuur met en zonder winst, kamergewijze verhuur en om situaties waarin iemand een woning verhuurt zonder huisvestingsvergunning.

Wethouder Freek Ossel: “Ik vind een stevige aanpak van woonfraude erg belangrijk voor de doorstroming op de woningmarkt. De bestuurlijke boete geeft lik op stuk en heeft een preventieve werking.”