Eerste verdieping

 • Gezocht: aantrekkelijke hoogbouwwoning voor modern gezin
  “Nee, er zijn hier niet veel gezinnen met kinderen. Vooral heel jonge kinderen zie je nauwelijks. Zelden bijvoorbeeld een kinderwagen in de lift gezien. Wel pubers, in het zwembad natuurlijk en vooral buitenlandse schoolgaande jeugd”.
 • Ontwikkelaars zetten koopwoningen om in dure huurwoningen
  ‘Liever huur dan koop’

  Enkele weken geleden verhuisde Michiel Pieters (34) naar zijn gloednieuwe huurwoning in de Reinwardtstraat. Met honderd vierkante meter plus een tuin en de Dappermarkt om de hoek gaat hij er flink op vooruit. “Hiervoor zat ik op een kleine etage bij een particulier in de Pijp.

 • Wie zijn het? Waarom vertrekken zij uit de stad? Waarom is hun vertrek een probleem? Wat wordt er aan gedaan?
  In Amsterdam zijn heel veel mensen op zoek naar een passend koophuis. Voor mensen met een middeninkomen is dit vaak een onmogelijke opgave. Is er een alternatief voor verhuizing naar Purmerend, Almere of Lelystad? Simpeler bouwen kan de prijs drukken, mits de gemeente meewerkt met de grondprijs en verkoopregulering gestalte krijgt.

Tweede verdieping

Derde verdieping

 • Huurders en verhuurders botsen over ‘eerlijker’ huurstelsel

  Jens Roep is een scheefwoner. Een vluchtig rekensommetje leert dat hij zo’n 15 procent van zijn netto-inkomen kwijt is aan huur. En dat voor een circa 65 vierkante meter grote, goed onderhouden etagewoning uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De woning biedt vrij uitzicht over een pittoreske gracht in het gezellige stadsdeel Oud-West, zou een makelaar nog toevoegen. Roep, beleidsambtenaar bij de gemeente Amsterdam, begrijpt dat het niet de bedoeling kan zijn dat hij met zijn bovenmodale inkomen op een goedkope woning zit.

Kort bestek

 • Platformbijeenkomst Bureau Woningbouwregie

  “Ik dacht dat het allang normaal was dat een opdrachtgever de architect aanwijst, en dat de gemeente of een stadsdeel hooguit een lijstje aanreikt. Is dat nog steeds anders?” Aldus richt een vertwijfelde wethouder Duco Stadig zich tot de andere aanwezigen op de bijeenkomst over ‘rolverwarring’ georganiseerd door Bureau Woningbouwregie.

Interview

Woonbarometer

 • De Amsterdamse Dienst Wonen hanteert de volgende definitie van goedkoop scheefwonen: huishoudens die niet behoren tot de primaire doelgroep (ten tijde van het onderzoek Wonen in Amsterdam 2001 een netto maandinkomen tot 998 euro bij alleenstaanden of 1407 euro bij meerpersoonshuishoudens), maar wel in een goedkope huurwoning (per 1-1-2001 met een kale huur tot en met 323 euro) wonen. Volgens het rapport ‘Wonen in Amsterdam 2001’ woonde in 2001 ruim 31 procent van de Amsterdamse huurders goedkoop scheef.

Als ik ...

Domweg gelukkig

Forum

Op stap

 • KennisNetwerk buigt zich over sociale pijler
  Wat is het KennisNetwerk?

  De stichting KennisNetwerk zorgt sinds 2001 voor verspreiding van informatie, kennis en kunde van partijen en personen die zich inzetten voor de wijkontwikkeling in de stad. Het netwerk wil functioneren als vliegwiel voor de wijkontwikkeling en met name de sociale pijler daarvan.

Redactioneel

 • Het middensegment, een bedreigde soort

  Op de woningmarkt zijn de middengroepen tussen de wal en het schip gevallen. Aantrekkelijke huurwoningen komen nauwelijks vrij, koopwoningen zijn onbetaalbaar en een fors deel van de bestaande huurwoningvoorraad is gereserveerd voor huishoudens met een lager inkomen. De toenmalige Stedelijke Woningdienst schetste begin 2002 een somber perspectief met zijn rapport ‘De (on)bereikbaarheid van woningen voor middeninkomens in Amsterdam’.