Overslaan en naar de inhoud gaan
Top

Eerste Nieuwbouwshow smaakt naar meer

De Eerste Amsterdamse Nieuwbouwshow in en rond de Zuiderkerk heeft 18.000 bezoekers getrokken. Of volgend jaar ook een dergelijke show plaatsvindt, is nog niet formeel besloten, maar volgens Bureau Woningbouwregie geeft het succes van de eerste editie daar wel alle aanleiding toe. Woningbouwregisseur Arthur Verdellen geeft geen waardeoordeel over de bezoekersaantallen. “We hebben niet eerder in Amsterdam samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en beleggers een dergelijke show gehouden. Ik wist dus ook niet wat ik mocht verwachten.”
Hij erkent dat sommige programmaonderdelen slechts matig zijn bezocht. Zo bestond er relatief weinig belangstelling voor de bustochten door de Amsterdamse nieuwbouwgebieden. Toch is hij ingenomen met alle belangstelling. “Ik heb de indruk dat de show vooral door mensen is bezocht die heel serieus op zoek zijn naar een woning in Amsterdam. De Amsterdamse woningmarkt blijkt weer in trek. Alle inspanningen van de afgelopen jaren zijn dus niet voor niks geweest.”
Positief is ook Michiel Schaap, manager projectontwikkeling van Amvest, een aanbieder van vrije sector huurwoningen op onder meer IJburg en het Westerdokseiland: “Of de afzet daadwerkelijk stijgt, moet de komende maanden blijken. Maar het evenement is zonder meer geslaagd te noemen. In een ontspannen café-achtige Amsterdamse sfeer hebben mensen met hun ogen eigen kunnen zien dat de stad veel te bieden heeft. Ze hoeven niet naar Almere te verhuizen, maar kunnen in hun eigen stad een passende woning vinden.”
Hij prijst de veelzijdigheid van het aanbod. “De show maakt duidelijk dat er heel veel gebeurt. Ook buiten de bekende grote gebieden is er van alles in de aanbieding. Het is belangrijk dat mensen daar kennis van kunnen nemen.”
Maar de woonconsument is kritisch, zo heeft Willem van Leuven, projectmanager van Overhoeks gemerkt. Voor het voormalige Shellterrein in Amsterdam-Noord ontbreekt het nog aan concrete woningbouwplannen, maar bezoekers aan de show wilden toch al vast weten of straks aan de overzijde van het IJ tijdig onderwijsvoorzieningen voor hun jonge kinderen voorhanden zijn.
De bezoekers kregen tijdens de Eerste Amsterdamse Nieuwbouwshow niet alleen een beeld van alle beschikbare koop- en vrije sector huurwoningen, maar er werd ook ruimschoots aandacht geschonken aan woonbuurten en buurtvoorzieningen. Er waren diverse activiteiten voor groot en klein, liveoptredens, workshops op het gebied van wonen en lezingen door bekende en minder bekende Nederlanders. Zo adviseerde stylist Erik Grutter over woninginrichting, gaf tuinarchitect Rob Verlinden tips over tuinieren en betuigden de schrijvers Joost Zwagerman en Manon Uphof van hun liefde voor Amsterdam.