Overslaan en naar de inhoud gaan

Architectuurprijs Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

Image
In NEMO Science Museum zijn op donderdagmiddag 24 september het Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 voor het beste gebouw van Amsterdam van het afgelopen jaar. Het transformatieproject Trippenhuis ontving de vakprijs, terwijl het wooncomplex Rhapsody werd bekroond met de publieksprijs.
 
Het wooncomplex Rhapsody in West is een ontwerp van TANGRAM architectuur en stedelijk landschap in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F.  Volgens de jury heeft het woongebouw de meest directe invloed op de leefomgeving van mensen in de buurt en de leefbaarheid in de stad. "Het is de opdrachtgever en architect gelukt om een oase te creëren op een onmogelijke plek, die qua architectuur zowel verassend is, als naadloos aansluit op de omgeving. Het project is een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin."
 
Het Trippenhuis, een paleisachtig gebouw aan de Kloveniersburgwal uit 1662, is een van de laatste voorbeelden van het Hollands classicisme in Amsterdam. De transformatie van het hele complex - inclusief omliggende panden - door Office Winhov, Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet de jury als een meesterproef. “De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.” Het Trippenhuis is de thuisbasis van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Het hele complex wordt gebruikt als congres- en evenementenlocatie. 
 
In deze video van Arcam, de organisator van de prijs, worden alle tien genomineerden voorgesteld:
 

Trefwoorden