Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam scherpt controle individuele kamerververhuurcontracten aan

Image

Amsterdam gaat de handhaving op individuele kamercontracten aanscherpen. Dat verklaart de gemeente na berichten, dat kamerverhuurders ook in Amsterdam gebruik maken van groeps- en hoofdhuurdercontracten. 
Sinds drie jaar kent de gemeente Amsterdam de verplichting individuele verhuurovereenkomsten af te sluiten. De regel is ingevoerd om kamerverhuurders beter te beschermen en het afdwingen van een redelijke huurprijs via de Huurcommissie makkelijker te maken. Maar in de praktijk, zo heeft onderzoek door NOS op 3 aangetoond, hebben huiseigenaren lak aan die regel. Ze verhuren het hele huis als zelfstandige woning en kunnen zo een veel hogere huurprijs vragen.

Amsterdam verleende sinds april 2020 ruim zeshonderd kamervergunningen aan verhuurders. Op het overtreden van de individuele kamercontractverplichting staat een boete van ruim achtduizend euro per ontbrekend kamercontract, maar de gemeente Amsterdam deelde de afgelopen jaren geen boetes uit. In de gemeentelijke handhavingspraktijk gaat de aandacht uit naar het bestrijden van illegale verkamering zonder de juiste vergunningen.