Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Woningcorporaties bouwden in 2018 niet meer dan 13.000 nieuwe sociale huurwoningen. De nieuwbouwproductie van corporaties is op een historisch dieptepunt. Gebrek aan bouwlocaties en steeds hogere belastingen voor corporaties zitten een hogere bouwproductie in de weg, aldus branchevereniging Aedes. Voorzitter Marnix Norder is somber over de woningbouw: 'Jongeren, alleenstaanden, mensen met een middeninkomen; de zoektocht naar een huis is voor velen van hen uitzichtloos. Dus kabinet, doe iets.
    Nieuwsartikel

  • De Tweede Kamer op 11 maart 2014 de nieuwe Huisvestingswet aangenomen. Dit betekent dat gemeenten vanaf 2015 de woonruimteverdeling alleen nog via een huisvestingsverordening kunnen sturen en niet meer in een convenant. Gemeenten mogen voor maximaal de helft van de huurwoningen voorrang geven aan lokale en regionale woningzoekenden.
    Nieuwsartikel

  • De PvdA Almere wil een gemeentelijk woonbedrijf. Dat zou goedkopere sociale huurwoningen kunnen bouwen dan de corporaties. Volgens de fractie kan zo'n bedrijf woningen winstgevend bouwen voor een maandhuur van 500 euro, uitgaande van 120.000 euro bouwkosten en 700 euro beheerkosten per jaar. Dat vertelt PvdA-fractievoorzitter John van der Pauw aan AedesNet.
    Nieuwsartikel

  • Wetvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging naar de Kamer 
    Nieuwsartikel

  • Financiële meevaller voor corporaties door uitspraak Hoge Raad De Rijksschatkist loopt volgens het FD van 13 januari over de afgelopen vier jaar zo'n 2 miljard euro mis als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Dat vonnis betreft de berekening van winstbelasting (VPB) die woningcorporaties sinds 2008 verschuldigd zijn over al hun activiteiten. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat woningcorporaties instellingen zijn van algemeen nut, zogeheten anbi. Daardoor vallen corporaties onder een… meer
    Nieuwsartikel

  • Aanbod studentenwoningen groeit fors Studenten hebben weinig te lijden van de crisis op de woningmarkt. In 2011 werden in Amsterdam 432 wooneenheden voor studenten opgeleverd en meer dan 1500 in aanbouw genomen. Naast nieuwbouw levert herbestemming van leegstaande kantoren extra woonruimte op.
    Nieuwsartikel

  • Rijk stelt 12 miljoen beschikbaar voor energiebesparing in bestaande gebouwen Update 05-12-2011 Het kabinet stelt bijna twaalf miljoen euro beschikbaar voor energiebesparing in bestaande gebouwen. Het geld wordt verdeeld over vijftien projecten. De vijftien projecten moeten zorgen voor aanzienlijke energiebesparing in minstens 33.5000 woningen en in de utiliteitsbouw. De aankondiging volgt op het in februari gelanceerde ‘Plan van Aanpak Energiebesparing Gebouwde Omgeving’.
    Nieuwsartikel

  • Akkoord over renovatie Het Breed Na jarenlange vertraging wordt het complex Het Breed in Amsterdam-Noord eindelijk gerenoveerd. Corporaties Ymere en Eigen Haard hebben althans met het bestuur van de Bewonersvereniging Het Breed een akkoord bereikt over het renovatieplan van 2010. Er zijn aanvullende afspraken gemaakt over de uitvoering, en de positie van de bewoners is verbeterd. De renovatie start zo goed als zeker medio volgend jaar.
    Nieuwsartikel

  • Raad van State: 'Vogelaarheffing rechtmatig' De heffing die minister Vogelaar in 2008 invoerde om de wijkaanpak gedeeltelijk te financieren, is volgens de Raad van State  rechtmatig. Alle Nederlandse woningcorporaties kregen sindsdien te maken met de zogeheten Vogelaar-heffing. Zij droegen verplicht een bedrag af aan het  Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), die het geld vervolgens verdeelde over de corporaties die de veertig krachtwijken moeten opknappen. Ook… meer
    Nieuwsartikel

  • De Key staakt strijd met ex-directeuren De juridische procedures tussen de Key en de voormalige directeuren Van Gelder en Felder zijn beëindigd. Zo hebben betrokken partijen na een langdurig bemiddelingstraject besloten. Over de verdere inhoud van de afspraken doet de woonstichting geen mededelingen.
    Nieuwsartikel

  • Energielabel per 1 juli in nieuw puntensysteem huurwoningen
    Nieuwsartikel

  • Corporaties creatief met inkomensgrens Sinds 1 januari zijn sociale huurwoningen maar beperkt toegankelijk voor huishoudens met een inkomen boven 33.614 euro. Veel corporaties hadden de inkomenstoets al jaren geleden afgeschaft. Tal van corporaties zoeken nu naar manieren om toch een deel van hun woningbezit aan iets hogere inkomens te  verhuren. 
    Nieuwsartikel

  • Einde Vogelaarheffing in 2012 In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Donner weten dat de Vogelaarheffing vanaf 2012 geheel komt te vervallen. De corporaties kunnen in 2011 in bijzondere gevallen nog wel een aanvraag voor projectsteun indienen. 
    Nieuwsartikel

  • Meer huurders uit huis gezet wegens wietteelt Woningcorporaties hebben vorig jaar opnieuw meer huurders uit huis gezet wegens wietteelt. Dit meldt de branchevereniging Aedes. Vorig jaar werden in Nederland 273 huurders op straat gezet vanwege wietteelt. Een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Aedes schrijft de stijging van de uitzettingen vooral toe aan het toegenomen lik-op-stuk-beleid van de sociale huisvesters bij dergelijke vergrijpen.
    Nieuwsartikel

  • Corporaties draaien opnieuw miljoenenverlies De Nederlandse corporatiesector draaide in 2009 een verlies van ongeveer 480 miljoen euro. Dat komt neer op een gemiddeld verlies van ruim een miljoen euro per corporatie.
    Nieuwsartikel

  • 33.000 Euro grens gaat toch in op 1 januari Vanaf  januari moeten corporaties minimaal 90 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen (huur tot 648 euro) toewijzen aan huishoudens met een inkomen onder 33.000 euro om. Ook moeten investeringen in maatschappelijk vastgoed voortaan worden aanbesteed. De Kamer stemde op 28 oktober in met invoering van de ministeriële regeling daarover. Het nieuwe kabinet geeft daarmee uitvoering aan een Europese beschikking over staatssteun uit… meer
    Nieuwsartikel

  • De 2e Dag van de Huismeester op 25 maart 2010 is bezocht door ruim 800 bezoekers. In deze video vertellen velen over hun vak: 'Elke dag is anders. Het is zo'n standaard antwoord, maar het is ook echt zo'. 
    Video

  • Kamer: geen besluit over  Zuidas, wel over aanpassing WWS  De Tweede Kamer-commissie voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) heeft op 4 maart 2010 een aantal onderwerpen controversieel verklaard. Dat betekent dat het kabinet op deze onderwerpen geen besluit mag nemen. Tot die onderwerpen hoort ook ook het voorstel om te starten met de ondertunneling van de Zuidas. Het in januari bij de Kamer ingediende voorstel om het Woningwaarderingstelsel aan te passen, wordt wel behandeld.
    Nieuwsartikel