‘Schimmel, muizen en tocht in woningen Dekschuitstraat’

01.11.18
‘Schimmel, muizen en tocht in woningen Dekschuitstraat’

Bewoners van sociale huurwoningen van woningcorporatie Rochdale in de Dekschuitstraat in Amsterdam-Noord hebben veel last van achterstallig onderhoud aan hun woning. Zij klagen onder andere over schimmelvorming en tocht. Dat blijkt uit rondgang van de SP in de buurt.

Eerder dit jaar ging de SP langs de deur in De Banne. Rondgang door de flat leerde dat veel bewoners last hebben van vochtproblemen of schimmel door gebrekkige ventilatie. Daarnaast gaven bewoners aan last te hebben van tocht in huis en in sommige gevallen zelfs last te hebben van muizen. “Het is zorgwekkend om te zien dat huurders last hebben van achterstallig onderhoud aan hun woning. Amsterdammers hebben recht op een goed onderhouden woning. De woningcorporatie heeft daar een verantwoordelijkheid in. Die moeten ze dan ook nemen”, zo zegt Frans Rein Jurrema, SP-stadsdeelcommissielid voor het gebied Noord-West.

Volgens de bewoners reageert Rochdale niet goed op de klachten. De corporatie zegt zich niet in de opvattingen van de huurders te herkennen. De schimmelklachten zijn bekend, maar zijn het gevolg van het gedrag van de bewoners zelf. Het complex beschikt over mechanische ventilatie. Bij tochtklachten gaat Rochdale over tot reparaties. Ook wordt van een aantal woningen de badkamer en keuken vervangen. Van ongedierte heeft de corporatie niet eerder gehoord. Rochdale denkt, zo laat het in een tweet weten, dat het gaat om de dwergvleermuis. Bij spouwmuurisolatie tien jaar geleden is een vleermuisvriendelijke oplossing gezocht. "De dwergvleermuis is in dit complex een vaste medehuurder; onschadelijk, maar als het stil is kan je hem horen."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS