‘Onvoldoende mogelijkheden voor aanpak huisjesmelkers’

30.03.17
‘Onvoldoende mogelijkheden voor aanpak huisjesmelkers’

De gemeente Amsterdam heeft onvoldoende mogelijkheden om huisjesmelkers aan te pakken, zo schrijft het college in antwoord op vragen van SP-raadslid Erik Flentge. Wethouder Ivens van Wonen zou hen graag stevig in de portemonnee raken, maar landelijke wetgeving biedt onvoldoende ruimte voor het opleggen van bestuurlijke boetes. De mogelijkheden daarvoor zouden dan ook moeten worden verruimd.

Verder onderzoekt de gemeente nog of de reeds bestaande bestuursrechtelijke instrumenten tegen huisjesmelkers beter kunnen worden ingezet. Amsterdam maakt geen gebruik van beheerovername, onteigening op basis van de Onteigeningswet of strafrechtelijke vervolging op basis van de Wet economische delicten. Het antwoord van de wethouder komt in de zogeheten Woonagenda later dit jaar.
Ook is Ivens voorstander van toetsing van de feitelijke situatie door de huurcommissie. Dit zou betekenen dat er niet alleen naar het huurcontract wordt gekeken. In veel gevallen is volgens hem sprake van één huurcontract voor een vrije sectorwoning, terwijl feitelijk sprake is van kamerverhuur.

Flentge stelde zijn vragen nadat ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, vorige maand de verhuurder van studentencomplex Hicondo in Amsterdam-Zuidoost uitriep tot ‘Huisjesmelker van het jaar’. Huisbaas Soner Sari verhuurt ‘luxe’ studentenwoningen in Amsterdam. Hij weigert zijn pand fatsoenlijk op te leveren, doet nauwelijks aan onderhoud en intimideert en bedreigt zijn huurders.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS