‘Eerste bewoners terug naar gerestaureerd Het Schip’

25.04.17
Binnenplaats 't Schip
‘Eerste bewoners terug naar gerestaureerd Het Schip’

Eigen Haard heeft een mijlpaal bereikt in de restauratie van het monumentale woningcomplex Het Schip. Volgende maand betrekken de eerste acht huishoudens hun volledig gerenoveerde woning aan de Zaanstraat in Amsterdam West.

Eigen Haard is al vanaf 2012 bezig met de restauratie van Het Schip. “Bedoeling is dat Het Schip zo veel mogelijk wordt teruggebracht in de staat zoals architect Michel de Klerk dat bijna honderd jaar geleden heeft bedacht,” zo zegt verantwoordelijk projectontwikkelaar Cisca van der Leeden. De corporatie heeft onder meer uitvoerig onderzoek laten doen naar de oorspronkelijke kleuren van de geverfde onderdelen. “Trappenhuizen, kozijnen, voordeuren en schuttingen krijgen hun oorspronkelijke kleur terug.”

Het Schip omvat ruim tachtig huurwoningen. Meer dan zestig houden de status van sociale huurwoning. Twintig zullen door Eigen Haard in de betaalbare vrije sector worden verhuurd. “De eerste acht huishoudens kunnen in mei hun van binnen compleet vernieuwde woning betrekken. Zij krijgen een gerenoveerde woning met de kwaliteit van een nieuwbouwwoning. Isolatie, brandveiligheid en ventilatie voldoen helemaal aan de huidige eisen,” aldus Van der Leeden. Zij verwacht dat uiteindelijk in 35 huurwoningen oorspronkelijke bewoners van Het Schip terugkeren. De verbetering van de woning leidt voor hen tot een huurverhoging van 130 tot 180 euro in de maand.

De restauratie bestaat naast het herstel van oorspronkelijke details, uit onder meer funderingsherstel, het tenietdoen van slordige ingrepen uit de jaren zeventig – het laten produceren van de juiste stenen vroeg alleen al een jarenlange zoektocht - en de inbouw van nieuwe technische installaties. De individuele verwarmingssystemen worden naar de zolderetages verplaatst, zodat binnenshuis meer ruimte beschikbaar blijft.

De restauratie van Het Schip is buitengewoon kostbaar. Alleen al de bouwkosten bedragen 13 miljoen euro. Voor het einde van 2017 moet de restauratie zijn afgerond. Daarna wil Eigen Haard beginnen met de aanpak van woningcomplex Spaarndam 1, eveneens van architect Michel de Klerk. Het plan van aanpak voor het gele blok aan het Spaarndammerplantsoen is nog afhankelijk van goedkeuring door onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De eerste van de 32 vaste huurders zijn al wel verhuisd.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS