Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningbezit corporaties op interactieve kaart

Image
Vanaf vandaag kan met enkele muisklikken het woningbezit van corporaties in de stadsregio’s Amsterdam én Almere worden geraadpleegd. De doop van deze interactieve digitale Atlas Sociale Woningbouw vindt plaats op de dag dat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties haar 100-jarig jubileum viert: 23 maart.
 
Op de website is te zien waar de 300.000 corporatiewoningen in de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen. Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Waterland, Wormerland, Uithoorn en Zaanstad staan. Het bezit van de aangesloten corporaties buiten deze gemeenten staat nog niet op de kaart. De bezoeker kan niet alleen het woningbezit per corporatie, maar ook per bouwperiode opvragen. Zo is eenvoudig te zien waar afzonderlijke corporaties in diverse tijdvakken woningen hebben gebouwd. Het woningbezit kan naar keuze worden gelegd op Google Maps of de digitale kaart van de gemeente Amsterdam. Op die laatste kaart staan ook huisnummers.
 
De makers hebben acht bouwperioden onderscheiden die veranderingen in bouwstijl of bijzondere gebeurtenissen markeren. Zo is 1909 het jaar waarin de eerste woningwetwoning in Amsterdam werd opgeleverd. Na 1918 werd de Ring ’20 – ’40 worden gebouwd met veel Amsterdamse School architectuur. De uitvoering van het Algemeen Uitbreidingsplan in 1946 is als startpunt gekozen van de volgende periode. Het jaartal 1967 markeert de start van de hoogbouw, bijvoorbeeld in de Bijlmermeer, Amsterdam-Noord (Molenwijk en Het Breed) en Zaanstad (Poelenburg). In 1976 vond met de oplevering van de eerste (middel-hoogbouw)woningen in Holendrecht een nieuwe omslag plaats. In Almere en Purmerend bouwden de corporaties in de periode daarna ook veel eengezinswoningen. Het jaar 1990 is gekozen om de overgang te markeren van de bouw van honderd procent sociale huur naar meer gedifferentieerde wijken. De laatste periodegrens is 2008, het begin van de kredietcrisis. De nieuwbouw van de corporaties in de periode daarna is zeer divers. Naast reguliere woningen wordt er veel studentenhuisvesting gebouwd, starten grote transformatieprojecten en verrijst er tijdelijke huisvesting voor studenten en statushouders.
 
De interactieve kaarten zijn vervaardigd door het Datalab en de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. De digitale kaart is de opvolger van de papieren edities van de Atlas Sociale Woningbouw. Die stelde de AFWC elke vijf jaar samen. Volgens senior beleidsadviseur Jeroen van der Veer worden de kaarten nu elk jaar geactualiseerd. Hij hoopt dat in de toekomst ook het overige woningbezit van de corporaties in de Metropoolregio Amsterdam wordt opgenomen.   
 
De website staat hier: maps.amsterdam.nl/afwc
 
 
 

Trefwoorden