Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingen in WWS maken 'Blokhokken' mogelijk

Het puntenstelsel (WWS) wordt op 1 oktober wederom aangepast. Praktisch alle wijzigingen maken hogere huren mogelijk. Zo komen gerenoveerde woningen in aanmerking voor meer punten en krijgen kleine nieuwbouwwoningen in de regio's Utrecht en Amsterdam extra punten. Woningen van minder dan 40 vierkante meter kunnen zo al naar de vrije sector getild. Blok hoopt zo de nieuwbouwproductie te bespoedigen. De steden zelf zien er niets in omdat ze vooral een prijsopdrijvende werking van de maatregel verwachten. Tegenstanders van deze nieuwbouw hebben deze woninkjes al bestempeld als 'Blokhutten' respectievelijk 'Blokhokken'.

De extra punten gelden voor nieuwbouwwoningen tot 40 m2 die worden gebouwd van 2017 tot 2021 in de regio's Utrecht en Amsterdam. Daartoe wordt de formule om de WOZ-waardering in punten om te zetten aangepast. Zo levert een nieuwbouwappartement van 30 m2 en een WOZ-waarde van €69.500 straks geen 28 maar 54 punten op in de regio Amsterdam en Utrecht. Dat maakt het - in combinatie met het juiste voorzieningenniveau - mogelijk woningen van deze omvang al in de vrije sector te verhuren.

In april trokken Amsterdamse en Utrechtse afdelingen van GroenLinks, PvdA, SP en verschillende huurdersorganisaties naar Den Haag om zich te verzetten tegen de 'Blokhokken'. De actievoerende fracties en huurdersorganisaties vinden dat de maatregel geen oplossing biedt voor het tekort aan betaalbare huisvesting, maar wel de kosten voor huurders opjaagt. Bouwers blijken ook bereid om kleine huurwoningen onder de huurgrens van 710 euro te ontwikkelen. Het brede protest heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Een andere wijziging dan wel "verduidelijking" in het WWS is dat voor hoogniveaurenovatie van woningen een vergelijkbare puntentelling mag worden gevolgd als bij nieuwbouw: minimaal 40 punten voor de WOZ-waarde als de woning minstens 110 punten heeft voor alle andere onderdelen. Voor overige renovaties mag 0,2 punt per investering van 10.000 euro worden bijgeteld.

Tenslotte zijn ook de WOZ-normbedragen in het WWS geïndexeerd en is een 'foutje' in de extra puntentoekenning bij zorgwoningen hersteld.

Zie de volledige circulaire