Overslaan en naar de inhoud gaan

Verscherpt toezicht Stadgenoot ook opgeheven

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft het verscherpt toezicht op woningcorporatie Stadgenoot per direct opgeheven. Stadgenoot reageert verheugd. ‘Dit is een blijk van waardering voor ons beleid. Onze volkshuisvestelijke opgave en financiële positie zijn in balans. We zijn klaar voor de toekomst’, aldus bestuursvoorzitter Marien de Langen.

Het verscherpte toezicht werd in 2012 ingesteld. Het CFV voorzag risico’s voor de financiële continuïteit van het bedrijf als alle plannen die er lagen onverkort zouden worden doorgevoerd. Ook de constructie met Far West werd als financieel riskant beoordeeld. Dit consortium van drie woningcorporaties (Rochdale, De Key en Stadgenoot), opgericht om de vernieuwing van Amsterdam Nieuw-West door te voeren, werd opgeheven toen de bestaansgrond voor de verbinding wegviel: vanwege de economische crisis moest de vernieuwingsoperatie drastisch worden getemporiseerd. De succesvolle afwikkeling van Far West en de ingezette nieuwe strategische koers, waaronder een flinke daling van de schuld van Stadgenoot, brachten het vertrouwen bij het CFV terug.

Marien De Langen: ‘Wij zijn een ambitieuze club die waar mogelijk investeert in renovatie, nieuwbouw en leefbare buurten. Het Centraal Fonds vond dat we onze plannen meer moesten temperen dan we al deden. Dat hebben we gedaan. Gecombineerd met de invoering van integrale strategische portefeuillesturing en een personeelsreductie van 85 fte - we krompen in een paar jaar tijd van 430 naar 345 voltijdsbanen - heeft dat het vertrouwen hersteld. Snijden in de organisatie deed pijn, maar we hebben nu een bedrijf dat tegen een stootje kan en de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. We hebben de zaken op orde.’ Gisteren beëindigde het CFV ook al het verscherpt toezicht op woonstichting De Key. Deze Amsterdamse corporatie werd in 2010 onder verscherpt toezicht gesteld vanwege de grote financiële risico’s bij de ontbinding van Far West, de omvang van de toen voorgenomen investeringen en gebrekkig financieel beheer. Daarna verkocht de woningstichting vastgoed en bouwde het risicovolle ontwikkelposities af. Ook was De Key de afgelopen jaren bescheiden in het doen van nieuwe investeringen. Door deze en andere maatregelen zijn schulden afgebouwd en daalden de bedrijfslasten met meer dan 20 procent. Het volkshuisvestelijke vermogen is volgens het CFV positief en ook de liquiditeit is op peil.

Kortgeleden beëindigde het CFV al het verscherpt toezicht op de Zaanse corporatie ZVH. Daarmee zijn er geen corporaties meer in de regio Amsterdam die onder verscherpt toezicht vallen.

Zie ook: Verscherpt toezicht bij De Key beëindigd (NUL20 10-11-2014)
Zie ook: Verscherpt toezicht ZVH opgeheven (NUL20 22-10-2014)