Overslaan en naar de inhoud gaan

Start bouw woontoren Akropolis

Image

Op de noordpunt van het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost is de bouw van de Akropolistoren gestart. Studioninedots ontwierp in opdracht van de Alliantie en Lingotto een complex van twee torens met 144 woningen. De naast gelegen lagere toren (De Generaal) bevat vrije sector huurwoningen voor het middensegment. Alle bewoners hebben uitzicht over de stad, het IJ en het BuitenIJ.

De torens pal naast de Schellingwouderbrug staan samen op een dek, worden naar boven toe smaller en tonen zich vanuit iedere hoek met een ander silhouet. Om de paar verdiepingen verspringen namelijk de volumes, neemt het aantal woningen per verdieping af en bieden de ‘set backs’ plaats aan privé-buitenruimtes en groene daken. De twee ritmes in de alzijdige gevelindeling spelen het spel van het verspringen mee. De gebouwen zijn compact georganiseerd. Daardoor kunnen alle woon- en slaapkamers maximaal op het uitzicht worden georiënteerd. Deze woonkwaliteit wordt iedere bewoner geboden, ongeacht sociale- of midden huur.

De toekomstige bewoners van de Akropolistoren zijn 55+ers en lid van Vereniging Akropolis. In hun gebouw worden collectieve voorzieningen gerealiseerd voor de vereniging en voor de buurt. De vereniging is vele jaren bezig geweest om een woonvoorziening voor senioren te realiseren. Als voorbeeld dienden de levensloopbestendige wooncomplexen van de stichting Humanitas in Rotterdam. Kernwaarden daarvan zijn: eigen regie, zoveel mogelijk eigen activiteit, een ‘extended family’-aanpak en een positieve basishouding (een ‘ja-cultuur’). Deze manier van denken over wonen, zorg en welzijn inspireerde de Amsterdamse Seniorenraad in 2004 om een dergelijke voorziening ook in Amsterdam te willen realiseren. Tussen droom en daad bleek een wereld van praktische bezwaren te zitten. Uiteindelijk was de Alliantie bereid de woningen te realiseren en gaf de gemeente toestemming voor toewijzing van sociale huurwoningen via de vereniging.

Lees ook: "Oud worden op een manier die bij ons past" (NUL20 januari 2015)