Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Kort bestek
We gaan naar Zandvoort!

 

Remco Daalder

Stadsbioloog, dienst Ruimtelijke Ordening

Het klimaat verandert in een tempo dat ongekend is in de geologische geschiedenis van de aarde. Er zijn wat achterhoedegevechten over de vraag of de mens hiervan nu wel of niet de hoofdschuldige is, maar voor Amsterdam is die discussie niet interessant. Waar wij het over moeten hebben zijn de gevolgen, want daarmee krijgen we hoe dan ook te maken in de tweehonderd jaar die Amsterdam nog heeft voor de stad door de Noordzee zal worden verzwolgen.

De voorspellingen van het KNMI en andere klimaatdeskundigen wijzen erop dat de grote klappen gaan vallen in de arme landen rond de evenaar. De woestijnen zullen fors uit gaan breiden. Hongersnood en ziekten liggen daar op de loer. Voor de rijke landen, zoals Nederland, pakken de zaken goed uit. We krijgen een meer mediterraan klimaat, waardoor bijvoorbeeld de landbouwproductie toe zal nemen.

In Amsterdam zal het terrassenseizoen flink verlengen. Van maart tot november buiten zitten is straks de norm. De discussie over al dan geen terrassenverwarming is nu al achterhaald. Nergens voor nodig, komt allemaal vanzelf.

In de zomer zal het flink heet kunnen worden in de stad. Onaangenaam heet zelfs. Denk aan Madrid en Rome in de zomer. Dat betekent dat we de straatboom in ere moeten herstellen. Nu sneuvelen de bomen vaak bij herprofileringen van straten, omdat ze plaats moeten maken voor een vrijliggend fietspad of omdat kabels en leidingen in de ondergrond hen het wortelen onmogelijk maken. Maar straks kunnen we niet meer zonder platanen, iepen en andere schaduwbezorgers. Kijk naar Rome: alle straten die ook maar iets voorstellen zijn omzoomd met bomen. Het bladerdek van de platanen maakt het leven in de stad ’s zomers nog een beetje draaglijk. In mediterrane steden zie je veel daktuinen en gevelbegroeiing. Dat kan de temperatuur plaatselijk een paar graden omlaag brengen in de zomer. Dat moesten wij ook maar eens gaan doen.

Ook in de parken wordt schaduw straks een kostbaar goed. De toekomstige parkenontwerpers zullen zich moeten gaan richten op mediterrane voorbeelden, waar parken vooral grote bomen met forse kronen hebben die de bezoekers verkoeling bieden. De grasvlaktes van de nieuwe parken bij de Westergasfabriek en op IJburg lijken nu heel aardig, maar over een paar jaar hebben we er niet veel meer aan, dan roept iedereen om schaduw.

Het ommeland van Amsterdam krijgt te maken met versnelde daling van de veenweiden. Die zakken nu per eeuw ongeveer een meter. Dat wordt minstens anderhalve meter, waarschijnlijk nog meer. Diepe polders als de Burkmeer, Blijkmeer en Belmermeer in Waterland hou je niet meer droog. Dat is mooi, dan maak je er water- en moerasgebieden van, heb je gelijk de berging geregeld voor de stortbuien die we kunnen verwachten en je krijgt nog leuke natuur ook.

Maar de grootste verandering krijgen we aan de kust. De mediterrane stranden zullen binnen afzienbare tijd te heet zijn voor zomertoerisme. Vorig jaar was in Griekenland de temperatuur in juli al veel te hoog om zelfs maar in de schaduw te zitten. Binnen blijven met de airco aan en wachten op de avond, dat was het lot van de vakantieganger. Nog een paar van die jaren en niemand wil meer naar de Middellandse Zee. En dan zitten wij hier goed, met ons immense Noordzeestrand en het klimaat dat we nu van Italië kennen. Dat wordt een stormloop van toeristen op onze kust. Als we het goed spelen, worden we rijk. Als ik het in Amsterdam voor het zeggen had, dan zouden we nu alvast ons grondgebied uitbreiden tot aan de Noordzee. Op naar Zandvoort! Annexeren die hap! Dat geld moet naar ons en niet naar een klein plaatsje met een gemeenteraad vol horeca-ondernemers!

Thema