Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Nieuwbouwproject Olympisch Kwartier nadert voltooiing
In de geest van Berlage

Naast het Olympisch Stadion is een woonwijk ontstaan met bijna duizend woningen in de stijl van de Amsterdamse School. Dure huurwoningen domineren de zorgvuldig vormgegeven buurt, hoewel Eigen Haard er ook bijna 280 sociale huurwoningen heeft gebouwd. Met het project wordt een vergeten deel van Berlages Plan Zuid alsnog uitgevoerd.



Zuidzijde: de drie blokken met 412 luxe appartementen

bouwen die BPF tegenover het Olympisch Stadion liet bouwen.





Noordzijde: In het linkerblok realiseerde Eigen Haard 278 sociale huurwoningen, gedeeltelijk voor senioren.

Aan de andere twee complexen met dure huur en koop wordt de laatste hand gelegd.





Overzichtsfoto vanaf de Schinkelkade.

 

Video: het Olympisch kwartier

Aan de noordzijde van het Olympisch Stadion is er sinds kort een nieuwe wijk: het Olympisch Kwartier. De wijk is een nieuwe toevoeging van het befaamde plan Zuid van Berlage, vormgegeven aan de hand van het stedenbouwkundige plan van Lafour en Wijk en drie architecten. In deze video van In Aanbouw over de nieuwe wijk o.a interviews met de drie architecten.

Bekijk de video

Een nieuwe buurt in de geest van Berlage. Dat was het idee waarmee architectenbureau Lafour & Wijk de ontwikkelcompetitie won voor het gebied tussen het Olympisch Stadion en de Amstelveenseweg. Berlage had voor deze zone ooit wel tekeningen gemaakt, maar de Olympische Spelen gooiden roet in het eten. Op het terrein verrezen sportvelden en een Olympische jachthaven, later opgevolgd door het Frans Ottenstadion. Voor de nieuwe woonwijk grepen de architecten daarom terug op een belangrijk principe van de bouwmeester: het gesloten bouwblok met collectieve binnentuin. Met harmonieuze gevelwanden in de stijl van de Amsterdamse School moest de samenhang tussen de afzonderlijke gebouwen verder worden versterkt.

Zeven jaar later worden de laatste blokken van het Olympisch Kwartier opgeleverd en kan inderdaad worden geconcludeerd dat Oud-Zuid er een nieuw stukje Plan Zuid bij heeft gekregen. Aan de kant van het stadion heeft architect Rudi Uytenhaak nog een moderne interpretatie aan de Amsterdamse Schoolarchitectuur gegeven. Over de gevels die met rode dakpannen zijn bekleed, lopen verticale lijnen van haaks op de muur geplaatste bakstenen die dienst doen als vensterafscheiding. Maar in de erachter gelegen Eosstraat zijn de gevels eerder getrouwe kopieën van klassiekers uit het begin van de vorige eeuw. Zelfs de lantaarnpalen zijn er onvervalst ouderwets.

 

Eigen zwembad en fitnessstudio

Waar Berlage c.s. veel van hun panden nog voor de sociale huursector bouwden, ligt dat in het Olympisch Kwartier anders. In slechts twee van de zes blokken heeft Eigen Haard 278 sociale huurwoningen opgeleverd. Honderd zijn er bedoeld voor senioren, waarvan 62 als WIBO-appartement en elf als zogenaamde Fokus-woningen voor mindervaliden. De 691 andere appartementen zijn voor de vrije sector, waarbij dure huurwoningen domineren. Dit segment vormt 61 procent van alle nieuwe woningen in de wijk.

De grootste eigenaar in deze categorie is BPF die tegenover het Olympisch Stadion drie blokken met 412 luxe appartementen liet bouwen. De kleinste woning meet er 65 vierkante meter en moet zo’n 700 euro per maand kosten. Voor een 4-kamer penthouse van 180 vierkante meter betaal je al snel een maandhuur van 2700 euro. Maar dan heb je ook wat. Niet alleen de ingebouwde parkeerplaats is dichtbij maar ook een zwembad, sauna, fitnesscentrum, gastenverblijven en aparte werk- of vergaderruimten. Wie een oppas zoekt of zijn koelkast na een zakenreis of vakantie weer vol wil aantreffen, hoeft maar even te bellen naar het facility point. Handig voor de expats en carrièremakers die volgens verhuurder Jacobus Recourt deze blokken bewonen, samen met welgestelde senioren. De vraag naar deze serviced appartementen blijkt zo groot dat de woningen bij mutatie bijna altijd aansluitend verhuurd worden. Er komen nog meer dure huurappartementen. Onlangs deed Jacobus Recourt ook de verhuur van 97 luxe appartementen in blok 5 die maandelijks tussen de 1945 en 2350 euro moeten kosten. Fris Makelaars start eind maart met de afzet van 82 dure huurwoningen in blok 4. Nog voordat het bedrijf met zijn wervingscampagne is begonnen, is er volgens een woordvoerder al veel belangstelling voor het project.

Koop werd dure huur

Het meest verbazingwekkend aan de nieuwe wijk is eigenlijk nog het kleine aantal koopwoningen. Eigen Haard heeft er 21 in één van zijn huurcomplexen ondergebracht, terwijl Rabo Bouwfonds er elders nog eens 79 heeft verkocht voor prijzen tussen 275.000 euro en 7,5 ton. Dat is samen nog geen tien procent van het woningaanbod. Aad Roozendaal van Rabo Bouwfonds legt uit dat zijn bedrijf oorspronkelijk alle woningen van blok 4 wilde verkopen. Maar al in het begin deed hij er 82 over aan Fortis die ze in de vrije huursector bracht. “De gemeente wilde dat we gingen bouwen op een moment dat voor ons het afzetrisico hoog was. Daarom hebben we een deel van de woningen aan een belegger verkocht. Gelet op de grote interesse voor de woningen was dat achteraf gezien niet nodig geweest.”

De gemeente had het ontwikkelaars volgens Roozendaal niet eenvoudig gemaakt door alleen delen van blokken uit te geven. Rabo Bouwfonds was daardoor gedwongen zijn 161 woningen samen met concurrent AM te ontwikkelen. “Een lastige constructie, die in dit geval door de goede onderlinge samenwerking toch prima heeft uitgepakt.”

Tekst: Jaco Boer

Foto’s: Paul Fennis

Thema