Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Zes vragen voor nieuwe ontwikkelaars: VORM
'Mooie huizen op mooie locaties'

De nazaten van de Rotterdamse timmerman Daan van der Vorm bouwen al bijna honderd jaar aan Nederland. Wat denkt VORM voor Amsterdam te kunnen betekenen? “We houden van de dynamiek van de stad en bouwen graag mooie huizen op mooie locaties. Ook in het moeilijke Amsterdam”, zo zegt directeur Hans Meurs.

De nieuwe ontwikkelaars
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt een aantal naar hun plan voor Amsterdam. In de zevende aflevering Hans Meurs, directeur van VORM. Projectontwikkelaar en bouwer in één. VORM werkt sectorbreed: woningbouw, utiliteitsbouw, transformatie en renovatie. Er wordt zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden gewerkt. De omzet lag in 2014 rond de 200 miljoen euro. Het bedrijf heeft circa 215 mensen in dienst.

Vanwaar die interesse voor Amsterdam?
“Tijdens een werkbezoek met de leden van de NEPROM, de belangenvereniging van projectontwikkelaars, hoorde ik collega’s mopperen op Amsterdam. Het is de mooiste stad van Nederland, maar ook een heel moeilijke stad om projecten van de grond te krijgen. We zijn al actief in steden als Utrecht, Leiden en Nijmegen. Waarom zou ons dat niet in Amsterdam lukken? De stad is populair. De markt trekt aan. Begin vorig jaar heb ik mijn organisatie de vraag voorgelegd: wie wil Amsterdam veroveren? Vier man leggen daar nu al hun energie in. Met veel succes. We hebben twee kavels bemachtigd in de Houthavens voor in totaal 165 woningen en wij zijn de winnaar van een tender voor de bouw van circa driehonderd woningen op het Zeeburgereiland.”
 
Wat voor karakter krijgen die bouwprogramma’s?
“De Houthavens is een hippe plek. Op 10 minuten fietsen van de binnenstad. Nabij het IJ. We zien daar een goede koopmarkt onder meer voor gezinnen en voor beter gesitueerde ouderen die naar de stad terugkeren. Voor het Zeeburgereiland denken we eerder aan jonge mensen die op een leuke manier willen wonen. Daar bestaat het programma uit een combinatie van betaalbare vrije sector huur- en koopwoningen.”
 
Blijft het beperkt tot die plekken?
“Nee. We hebben onlangs een positie verworven in Amsterdam-Oost. Aan de Zeeburgerdijk zien we ruimte voor de bouw van circa zestig woningen. Voor de bouw van de parkeergarage werken we samen met de Alliantie. Eigenlijk willen we binnen enkele jaren duizend woningen in Amsterdam realiseren. Daarom doen we ook mee aan tenders voor locaties op IJburg en in het Amstelkwartier. En ook in de tien of vijftien jaar daarna willen we substantieel doorgroeien.”
 
Waar komt het geld vandaan?
“We zijn een financieel gezond bedrijf en kunnen we onze projecten vrijwel altijd uit eigen middelen betalen. In de praktijk blijkt het financieel beslag niet bijzonder groot. We doen vaak al in een vroeg stadium zaken met beleggers. Ook onze koopwoningen kennen veelal een korte doorlooptijd. Vorig jaar hebben we ruim vijfhonderd nieuwbouwwoningen verkocht, waarvan 95 procent in de voorverkoop.”
 
Aan wat voor woningen bestaat in Amsterdam volgens jullie behoefte?
“De locatie bepaalt de mogelijkheden. In de Houthavens voorzien we belangstelling voor duurdere koopwoningen van 350.000 tot wel één miljoen euro, maar bijvoorbeeld voor IJburg denken we juist aan de bouw van heel compacte woningen voor jonge mensen die pas zijn afgestudeerd en die toch graag alleen of met zijn tweeën in de stad willen blijven wonen.”
 
Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?
“De samenwerking met de gemeente verloopt eigenlijk heel soepel. Natuurlijk. Soms ontstaan er discussies, maar daar weten we over en weer goede oplossingen voor te vinden. Het aantal bouwprojecten groeit de laatste tijd weer snel en daar moet de gemeente nog aan wennen. De gemeentelijke organisatie lijkt soms wat te krap bemenst.”

Bert Pots
Thema