Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Lucas Community - De wijkonderneming

Begin 2013 trekt een groep ondernemende bewoners in de leegstaande St. Lukasschool aan de Notweg. De ruim twintig kernleden van de gemeenschap knappen de school op en scharrelen een inboedel bij elkaar. Op 9 februari 2013 opent de Lucas Community officieel haar deuren. Hier heerst de Big Society-gedachte: lokale gemeenschappen die het heft in eigen handen nemen.
Inmiddels is er een netwerk van zo’n honderd actief betrokkenen, een mix van zzp-ers, vrijwilligers en startende ondernemers. Er huist onder andere een kookstudio, een café, een fietsenreparatiedienst, een buurtstudio, een kringloopwinkel, een atelier en een sportschool. Er worden naaicursussen georganiseerd, maaltijden gekookt voor ouderen, defecte apparaten gerepareerd en activiteiten voor kinderen en ouderen georganiseerd. Zelfs de bingo ontbreekt niet.
Door in te spelen op lokale behoeften probeert de Lucas Community zowel het buurtleven te stimuleren als de lokale economie op gang te brengen. ‘Bewondernemers’ noemen ze zichzelf: actieve bewoners die zich met hun startende ondernemingen richten op hun eigen wijk. Het idee is dat iedereen wel iets kan doen waar behoefte aan is. Een ambitieus plan is de oprichting van een zorgcoöperatie, voor en door ouderen. Maar met steun van een verpleegkundige en een ouderenhulp.
De wijkonderneming kan zijn eigen broek inmiddels ophouden, maar er wordt geen normale huur betaald. Een prangende vraag is nu onder welke condities het stadsdeel akkoord gaat met een langdurige gebruiksovereenkomst. En wat als bepaalde bespelers hun omzet flink weten te vergroten? Moeten ze dan weg? Gaat de huur omhoog? En zo zijn er nog vele andere spannende vragen rond dit nieuwe fenomeen: de wijkonderneming.